2016. sze 18.

Nem eszik a gyerekem...

írta: ZöldAbc
Nem eszik a gyerekem...

Azt hiszem minden szülő rémálma a válogatós gyerek, aki nem eszik zöldséget, gyümölcsöt..sőt, néha semmit :(

Bár mi már kinőttök ezt a kort, de nem volt könnyű, és ma sem eszik meg mindent ( na jó, gyümölcsből málna, banán, alma, zöldségből paprika, hagyma :P )

Milyen vitaminokra, és ásványi anyagokra van szüksége a gyerkőcnek a megfelelő fejlődéshez?
vitamin-gyereknek.jpg

A-vitamin: Elősegíti a csontozat, szövetek normális növekedését, fejlődését. Segít megőrizni a bőr és a szemek egészségét. Erősíti az immunrendszert, a C vitamin megtartását is segíti. Gazdag forrása: tojás, tej, sajt, sárgarépa, jamgyökér, sárga vagy narancssárga zöldségek.

B-vitamin: egy komplett vitamin család: B2, B3, B6 és B12. Ezek segítenek az anyagcsere folyamatokban és az energia termelésben, valamint az egészséges idegrendszer és a keringési rendszer kialakitásában, megörzésében. Gazdag forrása: csirke, hal, tojás, dió, sajt, bab, és a tej.

C-vitamin: Elősegíti az egészséges izmok, a bőr és a kötőszövetek fejlődését. Remek immunerősítő. Hiánya vérszegénységet, fogínygyulladást, erőtlen immunrendszert okoz. Jó forrásai: paradicsom, brokkoli, citrusfélék, zöldségek.

D-vitamin: Segíti a fogak és a csontok képződését, valamint segíti a szervezetben a kalcium felszívódását. Hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre. Gazdag forrásai a tej és tejtermékek és a halolaj. A napfény is jó forrása a D-vitaminnak, ezértlegyetek sokat a levegőn! Ami még fontos: D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul, és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre, ha K2-vitamint is visz be mellé az ember.

E-vitamin és K: E hasznos sokféle betegségek megelőzésére, mint a metabolikus vagy szív problémák. A K vitamin pedig véralvadásgátló. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. 

Vas: A kisgyermekeknek a gyors növekedéshez nagy mennyiségű vasra van szükségük, segít az izmok és a vörös vérsejtek fejlődését. Vasra az immunrendszer működéséhez is szükség van, ezért a vashiányos gyermekek fogékonyabbak a fertőzésekre, és ha megbetegszenek, általában lassabban gyógyulnak meg. Hiánya vérszegénységhez vezethet. Vasban gazdag ételek: spenótot, babot, vörös hús, aszalt szilva. A sok édesség, chips, fehér kenyér és cukros üdítő fogyasztása is vashiányt okozhat.

Kalcium: Bármilyen hihetetlen a kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, hiszen addig fejlődik ki a csontrendszer. A kálcium segít az erős csontok, mint a gyermek növekszik. Jó forrásai a sajt, joghurt, tofu, tej stb. A kálcium helyes felszívódását a D vitamin és a mozgás segíti.

Most, hogy tudjuk mi kell, nem vagyunk boldogabbak, mert hát ha nem eszik, akkor semmi nem jut a szervezetébe..

Mit tehetünk? Hát igazán tuti tanács szerintem nincs. Saját tapasztalat, hogy a rosszul evő gyerkőc még kevesebbet eszik, ha vitaminokkal tömjük tele, mert mindegyik ízesített, cukros és a maradék étvágyat is elveszi..
Néhány ötlet azonban segíthet, hátha bejön ;)

-azt mondják, ha a gyümölcsöt fagyasztva adjuk a gyerkőcnek, akkor izgalmas számára, előbb-utóbb az ízét is megszokja
-palacsinta. :) minden gyerkőc oda van a palacsintáért! Aztán a töltelékkel tudunk csalni - egy kis gyümölcs, egy kis reszelt répa, vagy cékla, persze kellő ízesítőkkel
-készítsz shake-t. Elő a turmixgéppel!
-keverj a joghurtba gyümölcsöt, persze turmixolva, ha máshogy nem jön be..ha a joghurt se megy, akkor krémtúróba.
-készíts otthon fagyit :) persze gyümölcsből.
-az olajban oldódó vitaminokat inkább olajos cseppben csempészd az ételre
-süss süteményt! Persze répával, céklával. Észre sem fogja venni!
-készíts májkrémet otthon, sokkal finomabb, mint a kamu bolti (kacsamájban van a legtöbb vas)
-vicces tálalás. Sok kép kering a neten, ahol izgi tálalással csábíthatod evésre a gyerkőcöt.

rosszevo.jpgrosszevo1.jpgrosszevo2.jpg

Szólj hozzá

gyerek egészség vitamin egészséges életmód