2016. okt 29.

Sütőtök dzsem

írta: ZöldAbc
Sütőtök dzsem

Ősszel mindenki süt sütőtököt! Finom, édes, melegít egy hűvös estén.. Ráadásul a kálcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

És miért ne tehetnénk el későbbre is belőle?

Kockázz fel 1,5 kg sütőtököt, reszeld bele egy narancs, és egy citrom héját (persze biot), és csavard bele a levüket is. Tegyél hozzá egy vanília rudat, kikapart magjait, majd szórd meg cukorral (eredetileg 75 dkg cukor van a receptben, de ez szerintem nagyon sok, és én inkább repce mézzel édesítem a sütőtök édességéhez mérve, ha diétáznod kell, akkor nyírfacukorral édesítsd), mehet bele 1 rúd fahéj, 1 csillag ánizs (ezt én kihagyom, nem vagyunk oda érte :) ).
Másnap tedd fel forrni, kb 5 perc után szedd le a habot, 15 perc múlva vedd ki a fahéjat, a vanília rudat és a csillagánizst. Folyamatosan kevergesd. Ezután kb 40 percig kell főzni, hogy besűrűsödjön. Akkor jó, ha a fakanalat áthúzod benne, és látod az edény alját.
Kifőzött üvegekbe töltjük, majd fejre állítva hagyjuk kihűlni.

Fogyaszthatjuk hagyományosan lekvárként, de variálhajuk, tehetünk a lekvárunkba vanília helyett gyömbért, őrölt koriandert, szerecsendiót, sőt chilit és egy kanál sót is: ebben az esetben sültek rafinált kísérőjévé léphet elő.

Szép üvegbe töltve ajándéknak is szuper!

sutotok_dzsem.jpg

Szólj hozzá

ajándék vitamin egészséges édesség nyírfacukor home-made egészséges-étel csináld otthon