2016. dec 05.

A csokipótló karob

írta: ZöldAbc
A csokipótló karob

A szentjános fa termése, a karob sokoldalúan felhasználható egészséges kakaópor pótlóként, süteményekbe. Pirítatlan változata sűrítésre is.
karob.jpg
A karob fa
A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában gyakorlatilag mindenhol megterem.
A szentjános fa termése: szentjánoskenyér, más néven karob
Tavaszra megérnek 20 centis barna, fényes, hüvelyes termései, a karobok. A kemény húsú, héjas termésben lencsényi, húsos magokat találunk, melyek kiszárítva egyforma méretűek, ez a megbízható méret az oka, hogy az ókortól a karob magja, mint az ékszerek és arany mérőegysége terjedt el a Közel-Keleten. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

A karobot szárítják és őrlik, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. A karobpor vitaminokban és kalciumban is gazdag.

Mire használhatjuk a konyhában?
A karob magjáből őrölt por pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk. Kevésbé édes, ezért másfélszeres mennyiség kell belőle. Előnye még, hogy energia- és zsírtartalma alacsonyabb, gluténmentes, és nem tartalmaz koffeint sem.
Használják sűrítésre és ízesítésre is. Többféle pörkölési szintű karob kapható, főleg Nyugat-Európában. Szakértők szerint a világos a legjobb minőségű.

Saját tapasztalatként mondom, hogy a kakaó válthat ki ekcémát. Megvonva teljesen elmúlnak a tünetek, erre kíváló a karob. Fontos tudni, hogy édeskés íze miatt kevesebb édesítőt kell használni az ételekhez, süteményekhez.

Az élelmiszeriparban gyümölcslevek, gyümölcskészítmények sűrítésére használják. A gluténmentes irányzatot követők ezzel habarhatnak például főzelékeket. Nagyobb babáknak tápszer helyett is lehet adni, kapható rizzsel kevert bébitápszer helyettesítő formában.

Kutyaédességet is készítenek belőle, érdemes figyelni, hogy mivel kényeztetjük négylábúainkat, ugyanis a kakaóbab és a csokoládé alkaloidja, a theobromin mérgező a kutyák minden fajtájára.

Forró csoki vagy forró karobos ital

Ahogy a napok telnek és közeledik az év vége, úgy lesznek a nappalok egyre rövidebbek, a sötétség órái egyre hosszabbak és hidegebbek. Jó dolog, hogy egy-egy meleg itallal felmelegedhet az ember. Ilyen a sokak kedvence a forró csoki.

Mivel a vegetáriánusok egy része igyekszik izgató ételeket, italokat nem fogyasztani, így nekik ajánlom karobbal elkészíteni. Néhány gyermek, mint a fiam is, ekcémás lesz a kakaótól, nekik kifejezetten ajánlom!

Hozzávalók:
3 evőkanál kakaó vagy karob por
1/3 mokkáskanál stevia por (stevioside)

forrocsoki.png 7,5 liter gabonatej (zabtej)
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt vanília

Természetesen a hozzávalókat variálhatjuk a megszokott édesítőnkkel, elhagyhatjuk a mézet, tehetünk bele 1.5 ek. kukoricakeményítőt (bár a karob por sűrít), használhatunk laktózmentes tejet, stb..

Elkészítés:
Keverjük össze a kakaó (karob) port és a stevia port egy lábasban. Adjunk hozzá 1dl zabtejet, és keverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Az így kapott krémet fokozatosan hígítsuk fel további 1-1,5dl zabtejjel.
Az egészet tegyük fel a tűzre, adjuk hozzá a mézet és forraljuk lassú tűzön 2-3 percig, vigyázva, hogy nehogy odaégjen. Adjuk hozzá a maradék tejet ízlésünknek megfelelő mennyiségben. A végén tegyük bele a vaníliát és melegítsük a kívánt hőmérsékletre.

Ízesítéstől függően : csilipaprika, reszelt narancshéj, vagy mentalevelek, esetleg mentaszósz, vagy mézeskalács fűszerkeverék, ánizs, vagy kókusz, fahéj, vagy pár szem meggy, ki hogy szereti, ki milyen ízben kívánja. :)
Forrás

Hozzávalókat keresd itt

 

Szólj hozzá

recept egészséges édesség egészséges-étel