Zöldszáj

Zöld gondolatok a mindennapokra..

2017. ápr 16.

A C vitamin hatása

írta: ZöldAbc
A C vitamin hatása

A vitaminok az emberi szervezet számára alapvetően szükséges vegyületek és ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a C vitamin hatása, ezért az egyik legszélesebb körben fogyasztott kiegészítő vitamin.

A C vitamin tulajdonságai:

Mivel az ember szervezete nem tudja előállítani saját maga a C vitamint – ellentétben a legtöbb állati szervezettel – ezért csak az étellel ill. kiegészítő táplálékként tudjuk a szervezetünkbe bevinni, hogy pótolhatatlan hatása érvényesüljön. Rajtunk, embereken kívül pl. még a majom és a tengerimalac nem tudja előállítani saját maga ezt az értékes “mikrotápanyagot”, a legtöbb állat ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert tudják szintetizálni (előállítani) a C ...

Tovább Szólj hozzá

egészség allergia vitamin

2017. ápr 16.

Megfázás tavasszal.

írta: ZöldAbc
Megfázás tavasszal.

Gyakran leszünk náthásak a tavasz beköszöntével. Immunrendszerünk legyengült, vitamin tartalékaink lecsökkentek.
Mit tehetünk, ha már náthásak vagyunk?

Inhaláljunk!
Melegítsünk vizet, amibe csepegtessünk borsmentát, vagy eukaliptusz illóolajat. Kiváló gyulladás csökkentő hatásúak. A meleg pára segíti a váladék kiürülését. Tehetünk bele fahéj rudat is. A fejünkön törölközővel lélegezzünk mélyeket, amíg a víz ki nem hűl.

Fürdővizünkbe tegyünk fahéj, és levendula olajat. Ha lázasak vagyunk, akkor az illóolajok és meleg víz keverékével masszírozzuk át a lábunkat.

Köhögésre az alábbi borogatást használhatjuk: keverjünk össze mézet borsmentával és citrus olajjal, tegyünk hozzá némi almaecetet, és ezzel borogassuk 20 ...

Tovább Szólj hozzá

egészség vitamin aromaterápia természetes gyógymód természetes-gyógymód

2017. ápr 02.

5 egyszerű tipp az olcsó és környezetbarát mosáshoz

írta: ZöldAbc
5 egyszerű tipp az olcsó és környezetbarát mosáshoz

Ha te magad állítod össze a mosószereidet, akkor pénzt és energiát spórolsz, valamint a környezetedet is megóvod.

Ha allergiás van a családban vagy kisbaba születik, akkor bőszen elkezdünk termékcímkéket olvasgatni vagy megelégszünk a „sensitive” felirattal, esetleg egy mosolygós baba képével? Mi a garancia a károsanyag-mentességre? A hagyomány os bolti mosóporok összetevői közt találunk általában foszfátot, mely lágyítja a vizet, de egyben károsítja is az élővizeket, de van még bennük optikai fehérítő és szintetikus illat is. Sose feledkezzünk meg róla, hogy bármi, amit a lefolyóba öntünk - mind a sokmilliárdan -, az hatással van az élővilágra.

Kattanj rá Te is a környezetre! Ha te magad állítod össze a mosószereidet, ...

Tovább Szólj hozzá

szódabikarbóna vegyszermentes öko-háztartás

2017. ápr 02.

Mennyit igyanak a nők?

írta: ZöldAbc
Mennyit igyanak a nők?

Fontos a megfelelő mennyiség: a felnőtt nőknek kettő, a férfiaknak pedig kettő és fél liter az átlagos napi folyadékbeviteli szükséglete, amit döntő részben italokból és 20-30 százalékban szilárd táplálékból kellene fedezni.

A különböző női életciklusokban jelentősen módosul a tápanyag- és folyadékszükséglet; ez leginkább a babavárás időszakában változik számottevően. A vá randósság alatt nagyjából napi 3 decivel, a szoptatás alatt akár 1 literrel is megnő a kismamák folyadékigénye. Érdemes a havi ciklus idején is egy pohár folyadékkal megnövelni a napi folyadékbevitelt, hiszen ilyenkor a hormonális változások, a kissé megemelkedett testhőmérséklet és a szervezet nagyobb folyadékvisszatartó ereje indokolttá teszik ...
Tovább Szólj hozzá

egészség nők

2017. ápr 02.

A szex a legjobb fejfájáscsillapító

írta: ZöldAbc
A szex a legjobb fejfájáscsillapító

Az esetek felében az orgazmus hatékony „gyógyszernek” bizonyult a migrén ellen.

A rohamokban jelentkező, heves fejfájás, vagyis a migrén okát évek óta kutatják az orvosok, ennek ellenére nem találták még meg. Ahogy folyamatosan keresik a leghatékonyabb orvosságokat is – legutóbb egy brit nő számolt be arról, hogy kínzó fejfájásos rohamait kizárólag a banán tud ... ta enyhíteni.

Most pedig német kutatók álltak elő azzal, hogy eredményeik szerint a szex, egész pontosan az orgazmus hatékonyabban csillapítja a fejfájást, mint bármilyen tabletta. A münsteri egyetem kutatói vizsgálatukban 400 önkéntessel dolgoztak együtt. Azt szerették volna bizonyítani, hogy az orgazmus következtében felszabaduló endorfin (közismertebb nevén ...
Tovább Szólj hozzá

egészség természetes gyógymód természetes-gyógymód

2017. már 19.

Mi ne legyen a kozmetikumodban??

írta: ZöldAbc
Mi ne legyen a kozmetikumodban??

Van néhány olyan alapvető összetevő, amit érdemes mindenképpen mellőzni. Ha már ezek nem lesznek részesei mindennapjainknak, már tettük valamit önmagunkért és környezetünkért.
• Vazelin, petróleum („Petrolatum“)
• Paraffin, szilikon (minden „–cone“ végű) ...
• Euxyl K 400 (= Methyldibromo Glutaronitrile)
• EDTA
• Phenoxyethanol

Kőolajszármazékok
Mindamellett, hogy tartalmazhat nehézfémet, ként és egyéb káros anyagokat, még a bőr pórusait is eltömíti, így gátolja a természetes légzését.

Mineral Oil, Petrolatum, Ceresin, Ozokerite, Wachs, Paraffinum liquidum, Silikone

Emulgeátorok
Mivel a kozmetikum jó része víz és zsíros, olajos összetevőkből áll, amelyek részecskéi taszítják egymást, ezzel kötik őket össze.

...
Tovább Szólj hozzá

egészség környezetvédelem vegyszer egészséges életmód testápolás természetes kozmetikum natur-kozmetikum bio-kozmetikum

2017. már 19.

Univerzális, sokoldalú tisztítószerre lenne szükséged?

írta: ZöldAbc
Univerzális, sokoldalú tisztítószerre lenne szükséged?

Szódabikarbóna

Nagyanyáink jól bevált, sokoldalú háztartási csodaszere, a szódabikarbóna az egyik legjobb öko-takarítószer. Kitűnően használható súrolószerként, szagtalanításra, duguláselhárításra és fehérítésre. A szódabikarbóna meleg vízben jól oldódó, enyhén lúgos anyag, egy maximálisan környezetbarát és ártalmatlan szer. ...

Alkalmazása:

Fehérítőként: A ruhák áztatóvízébe szórva. Vagy fehér ruhák mosódióval való mosásánál is használhatjuk természetes fehérítőként a beszürkülés megakadályozására, 2 evőkanálnyit a főmosáshoz téve. (Színes ruhákhoz ne használjuk!)

Súrolószerként: Konyhai, fürdőszobai felületek tisztítására. Leégett, elszíneződött edények, poharak tisztítására. ...

Tovább Szólj hozzá

szódabikarbóna vegyszermentes öko-takarítás öko-háztartás feherítés

2017. már 19.

Epés vagy?

írta: ZöldAbc
Epés vagy?

Az emésztésben igen fontos szerepet játszó epe a májban termelődik, és az epehólyagban raktározódik. Az epefolyadék koleszterint, epesavakat és festéket tartalmazó oldat. feladata a patkóbélben - a vékonybél első szakaszában - lévő tápanyagok lebontásának és felszívódásának elősegítése. Támogatja a lipázenzim működését és a zsíroldékony vitaminok felszívódását.

Az epeürülési zavarok tu lajdon agresszív indulataink kezelésének nehézségeire utalnak. Ha az érzelmi indíttatású, elfojtott agresszió sokáig tart, kialakulnak az epekövek is! Ugyanis a kemény, keserű gondolatok és az összetorlódott agresszió kikristályosodik, megkövesedik!

Így előzhetjük meg
Fogyasszunk kevesebb zsíros ételt: például tejfölt, tejszínt, ...
Tovább Szólj hozzá

egészség egészséges életmód természetes gyógymód természetes-gyógymód

2017. már 16.

Tavaszi teendők..

írta: ZöldAbc
Tavaszi teendők..

Ahogy emelkedik a hőmérséklet és nő a napsütéses órák száma, eltűnik a rosszkedv, a hangulati ingadozások, és a kedélyállapotunk egyre jobb lesz. Tovább frissíthet egy könnyed reggeli torna, vagy kocogás, a korai órákban még a levegő is nagyon tiszta.
Az italok közül a legfrissítőbb ilyenkor a limonádé, amely a szervezetet megtisztítja a káros anyagoktól, illetve a tea, amely megszünteti a negatív hangulatot

Az ilyenkor kialakuló izomgörcsök ellen használjunk magnéziumot! Nélkülözhetetlen anyag az izomzat és az idegrendszer megfelelő állapotához, a fe hérjeszintézis folyamataihoz, és a szív munkájában is sokat segít. A csontok szilárdságának fenntartásában is fontos szerepet játszik, mert segít a kálciumot megkötni.
...
Tovább Szólj hozzá

egészség vitamin aromaterápia természetes gyógymód természetes-gyógymód

2017. már 16.

10 tévhit a táplálkozásról

írta: ZöldAbc
10 tévhit a táplálkozásról

Annyi mindent hallunk és olvasunk a táplálkozásról, hogy egyre nehezebb eligazodni közöttük. A sok helytálló információ között azonban vannak hamisak is. Ideje őket eloszlatni!

1. A „cukor hozzáadása nélkül” felirat azt jelent, hogy kevesebb cukor van benne

Hamis!
Ha egy gyümölcslén a „cukor hozzáadása nélkül” felirat nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott italban kevesebb cukor van, mint egy másikban. A lényeg a gyümölcslé cukortartalma. Minél alacsonyabb az érték, annál kevesebb benne a cukor, de ez viszont valódi gyümölcscukor.

2. A mélyhűtött zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a frissek

Hamis!
A fagyasztott zöldségfélék nem tartalmaznak kevesebb vitamint, sőt előfordulhat, hogy több vitamin van bennük, mint ...
Tovább Szólj hozzá

egészség diéta egészséges-étel