2016. már 08.

Öregítő ételek?!

írta: ZöldAbc
Öregítő ételek?!

A civilizált életmód bizonyos értelemben az öregedési folyamatokat támogatja, nem pedig a fiatalság lehető leghosszabb ideig történő megőrzését. A rohanó életmód, a stressz, a kevés alvás és mozgás, a környezetszennyezés, az elmagányosodás, a szeretethiány és a káros szenvedélyek mellett a modern táplálkozás is szervezetünk károsodását és öregedését gyorsítja.

oregito-etelek-zoldabc.jpg

Minden fajta élelmiszer, amit napi szinten fogyasztunk, biokémiai reakciókat hoz létre a szervezetünkben. Ezáltal némelyik felgyorsítja az öregedési folyamatot, mások viszont segítenek az öregedés elleni küzdelemben.

Glikációnak nevezik azt a folyamatot, amely során a cukor fehérje- vagy zsírmolekulákhoz kötődve, károsítja azok biológiai funkcióit. A főzés-sütés során előrehaladott glikációs végtermékek keletkeznek..

Az 1. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a napjainkban termesztett búzafajták (igen, a „teljes kiőrlésű” is!).
Kevéssé ismert, hogy a búza tartalmaz egy nagyon rendhagyó típusú, más élelmiszerben nem található szénhidrátot, az amilopektin-A-t, amelynek hatására a vércukorszint jobban kiugrik, mint a cukortól, vagy bármilyen más szénhidráttól. A búzából készült kenyérnek magasabb a glikémiás indexe, mint a cukornak. Mindez igaz a búzából készült egyéb péksüteményekre (kifli, zsemle), müzlikre, reggeliző pelyhekre is.

A 2. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a kukorica alapú ételek (pl. kukoricaszirup, kukorica pehely, kukorica chips, kukorica olaj).
A tortilla chipsek, a kukoricapehely, és olaj mellett a legnagyobb mumus, amely mostanában nagy médiafigyelmet kap: a magas fruktóz-tartalmú kukorica szirup (angol rövidítése: HFCS). Kutatók azt találták, hogy az ebben lévő fruktóz 10-szer annyi AGE termelődését váltja ki, mint a glükóz. Ez azt jelenti, hogy az üdítőitalokban, salátaöntetekben, kechupban és más feldolgozott élelmiszerekben elfogyasztott fruktóz még jobban felgyorsítja az öregedési folyamatokat, mintha egyszerűen cukorral édesítenék azokat.

A 3. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a cukor (a cukros és bizonyos keményítő tartalmú ételek).
A cukorról általában csak az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség veszélye miatt mondunk le, eddig nem is számoltunk az öregedést gyorsító hatásával.

A 4. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a finomított növényi olajak (pl. szójaolaj, repceolaj stb.).
Ezeket a feldolgozott-finomított termékeket eddig „egészséges” zsiradékokként reklámozták, pedig többnyire átmentek egy rendkívül magas hőmérsékleten történő finomítási eljáráson, többek között a hexán nevű kémiai oldószer alkalmazásával. Így a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyfokú oxidáción mennek keresztül, s ettől erősen gyulladáskeltő hatásúak a szervezetben. Szabadgyököket hoznak létre, károsítják a sejtmembránokat, hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez, a szívbetegség és egyéb egészségi problémák kialakulásához.
Forrás:paramedica.hu

Szólj hozzá

egészség egészséges életmód egészséges-étel