2016. már 20.

Te is mérgezed a családod?

írta: ZöldAbc
Te is mérgezed a családod?

Triklozán – lassan ható méreg a kozmetikumokban?

Szerinted jó ötlet, hogy egy növényvédőszert kensz a bőrödre, vele mosol fogat?!?
Kézmosók, takaritószerek, antibakteriális szappanok, fogkrémek, és egyéb termékek cimkéjén, ha látod, hogy "megöli 99%-t a baktériumoknak" akkor valószínűleg tartalmaznak triclosant.

Egészségkárosító hatásoktriclosan.jpg

A triklozánról több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarhatja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is a triklozán-kitettséget.

A fogkrémben található triklozán külön kockázatot jelent, mert elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait.

2012-ben nyilvánosságra hozott új vizsgálatok felhívták arra a figyelmet, hogy a triklozán károsítja az izmok működését.

Egy Európai Uniós vizsgálat szerint a baktériumok genetikai állományába beavatkozva, szuperrezisztens baktériumok kialakulását okozhatja. Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint nem indokolt az antimikrobiális anyagok gyakori használata, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy a baktériumok ellenállóbbakká váljanak az antibQiotikumokkal szemben is. A környezetbe kijutott triklozán is komoly problémákat okozhat, egyfelől mérgező a vizekben élő algák számára, felhalmozódik a táplálkozási láncban, illetve a triklozánból napsütés hatására rákkeltő dioxinok keletkeznek.

Teljes cikk:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/triklozan-lassan-hato-mereg-kozmetikumokban

Válassz olyan termékeket, amivel megóvhatod a családod!
http://www.zoldabc.hu/

Szólj hozzá

méreg vegyszer