2016. már 21.

Körömápolás

írta: ZöldAbc
Körömápolás

Egy nő dísze a haja után a körme. Persze ez sem mindig tökéletes! :(
korom.jpg


A köröm egész életünkön keresztül növekszik, de a növekedés üteme változó; általában napi 0,1 mm, havonta átlag 3 millimétert nőnek, és 170 naponta regenerálódnak.
Néhány praktika, otthonra, hogy ne kelljen dugdosnod a kezed!

 

  • egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, mert a köröm is érzékeny a vitaminhiányra. Ha vas, c vitamin, a vitamin, cink, kálcium, esetleg mészhiányod van, az mind meglátszik a körmödön. Igyál elegendő folyadékot.
  • manikűrözésnél inkább reszelőt használj, mint ollót, hogy ne sértsd meg a körmöt, és arra is figyelj, hogy mindig egyirányba húzd, ne oda-vissza.
  • nem rágd, ne tépd a körmöd, sem a körömágy bőrét!
  • bármilyen hihetetlen a köröm hidratáltsága is fontos. Lehetőleg ne áztassuk szét, mert az sem jó. Ápoljuk rendszeresen olajokkal, krémezzük.
  • természetesen a vegyszerek, a vegyi anyagok is rendkívül károsak. Lehetőleg használj gumikesztyűt, öko tisztítószereket.
  • önmagában a körömlakk és a lakklemosó is ártalmas lehet, kontaktérzékenység alakulhat ki, mivel ezek a körömerősítő oldatok, lakkok formalint tartalmaznak. Rendszeres használatuk során szárazzá, fénytelenné válhat a köröm, sárgásán elszíneződhet. Kedves ismerősöm arcán, nyakán ekcémás, nem múló foltok lettek, amire szteroidos krémet írtak fel. Kis gondolkodás után rájött, hogy az első tünet a körme lakkozása után jelent meg, így abbahagyta és azóta tünetmentes, bio körömlakkot, lemosót használ csak.
  • a természetes alapanyagú pakolások is remek hatással vannak a körmökre és bőrre egyaránt. Például, keverj össze ugyanannyi mézet, valamilyen bázisolajat (lehet olívaolaj) és citromlevet, kend be vele a kezed, majd öblítsd le langyos vízzel.

Szóval elő a gyönyörű kezekkel, körmökkel!

Szólj hozzá