2016. ápr 18.

Takarítsunk környezetbarát módon!

írta: ZöldAbc
Takarítsunk környezetbarát módon!

Ám honnan tudjuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyek a környezetre és egészségünkre sem ártalmasak?

És ha tudjuk, hogy melyek azok, akkor honnan szerezhetjük be őket? Igazából e nehéznek tűnő kérdésre nagyon egyszerű a válasz, nézzük meg mit használtak nagyszüleink!
Ha megkérdezzük őket a témában csupa olyan dolgot fognak említeni, amelyek általában fellelhetőek otthonainkban és olyan természetes és nem mérgező anyagok, amelyeket a mindennapokban is használunk. És bizony ezek a termékek tökéletesen helyettesítik a vegyi anyagokkal telített tisztítószereket. Akkor nézzünk meg párat ezek közül és vizsgáljuk meg mire lehetnek jók:
b3.jpg
Citromlé: Mikrohullámú sütő tisztítására kifejezetten alkalmas. Több helyen is láttam már, hogy egy tálka citromleves vizet (vagy ecetes vizet) forraltak a mikróban addig, amíg az el nem párolgott, prímán feloldja a szennyeződéseket és utána már könnyen kitörölhető a belseje.

Ecet: Nagyon jó vízkő oldó, emellett gátolja a penészedést is. A hűtőszekrény belsejét ecetes ronggyal áttörölgetve megakadályozhatjuk annak bepenészedését.
Én személy szerint a vízforralókban lerakódott vízkövet tisztítom vele, körülbelül 3 dl vízbe 1-2 kávéskanál ecetet teszek majd beleöntöm a forralóba és felforralom. A vízkőnek nyoma sem marad!
De hallottam már arról is, hogy ablaktisztításra is alkalmas. Fél liter vízhez fél deci 20%-os ecetet adjunk, ezt öntsük egy szórófejes palackba és ezzel tisztítsuk meg az ablakokat, majd újságpapírral töröljük át az üvegfelületet, nemcsak tiszta és fényes lesz az ablak, de még a rovarokat is távol tartja.

Szódabikarbóna: szagtalanításra, súrolásra, duguláselhárításra kiváló szer.
Az eldugult lefolyóba 2-3 evőkanál szódabikarbónát, majd 1 dl ecetet öntsünk, majd dugaszoljuk el a lefolyó és lehetőleg a túlfolyó nyílását is, mikor abbamarad a sistergő, maró hang engedjünk forró vizet a lefolyóba és ezzel öblítsük át a rendszert.
A szódabikarbóna kiváló súrolószer enyhén vizes-szódabikarbónás ronggyal, vagy kefével tökéletesen eltávolítható vele a kádban vagy mosdóban lerakódott szappanmaradvány, de kiválóan lehet tisztítani a tűzhelyet is vele. Ha odaégettünk valamit a tűzhelyen, öntsünk rá vizet és 1 evőkanálnyi szódabikarbónát, és áztassuk egy éjszakán át. majd töröljük le. Odaégett edényeknél is alkalmazhatjuk, 1 napi áztatás után az égett rész szinte egy az egyben leválik az edényről.
Szórjuk be a szőnyeget szódabikarbónával, hagyjuk rajta kb. negyedóráig majd porszívózzuk fel. Ezzel nemcsak megtisztítjuk és szagtalanítjuk a szőnyeget de a rovarokat is távol tarthatjuk. Szagtalanításra tegyünk be egy kis dobozban a hűtőszekrénybe, vagy a szagos cipőkbe is beszórhatjuk egy-egy éjszakára (persze reggel öntsük ki belőle). Az így felhasznált adagokat még egyszer hasznosíthatjuk a wc tisztítására.
b33.jpg
Mosószóda: 5 liter forró vízben oldjunk fel egy nagy evőkanál mosószódát, ez az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, és az odaégett ételfoltokat. Az üvegedényeket elmosás után érdemes ecetes vízzel átöblíteni, mert a mosószódától foltosan szárad. Alumínium edények esetében használata kerülendő.
3-4 evőkanál mosószóda 1 liter forróvízben feloldva, a sütőben, mikróban lévő legzsírosabb szennyeződéseket is tökéletesen megtisztítja, emellett alkalmas a fürdőszobacsempék és a wc megtisztítására is.
Mosószódás-szappanos vízben megtisztíthatók, illetve szagtalaníthatók a piszkos konyharuhák, rongyok, szivacsok.

Sütőpor: kitűnő fehérítő szer, régen vízbe keverve függönyök fehérítésére használták.

Környezetbarát takarításhoz mindent megtalálsz:
http://zoldabc.hu/

Szólj hozzá

környezetvédelem citrom mosószóda szódabikarbóna ecet öko-takarítás öko-háztartás