2016. máj 09.

Miért olvassatok sokat a gyerkőccel?

írta: ZöldAbc
Miért olvassatok sokat a gyerkőccel?

Nálunk a könyv mindig fontos érték volt! A családban mindenki olvasott, Pöttyös könyvet, Isaac Asimovot, Winetou történeteket, Fekete Istvánt, Rejtő, Durell könyveket.. igazán összetett ízlésvilág :D

Na jó, de miért jó olvasni?
Félretéve a szubjektív véleményemet, jöjjön egy kis hivatalos indoklás:

 • Az olvasás fejleszti az elmét. Ha az elménk egy izom lenne, akkor jó, ha megtornáztatjuk. Az írott szavak megértése, egy módja, hogy az elménk fejlődjön. Ha gyerekeket tanítunk olvasni, az segít nekik abban, hogy fejlődjön a nyelvi készségük, éssegít abban is, hogy megtanuljanak hallgatni.

  Mindenki képes arra, hogy beszéljen, de kevesek tudnak igazán hallgatni, figyelni a másik emberre. Ennek a figyelemnek a hiánya könnyen okoz komoly félreértéseket, emiatt akár elveszíthetjük a munkánkat, párkapcsolatunk megromolhat… Az olvasás segít a gyerekeknek abban, hogy figyeljenek arra, ha másvalaki kommunikál.

 • Az olvasás segít új dolgokat felfedezni. Könyvek, újságok, az internet mind olyan információt hordoz, melyhez szükséges az olvasás, és az olvasottak megértése. Aki jól olvas, az képezni tudja saját magát olyan területen, ahol fejlődni akar. A mai korra egy óriási információ dömping jellemző, aki jól, és hatékonyan olvas, az könnyen, és gyorsan előnyére tudja fordítani az olvasottakat.

 • Az olvasás fejleszti a képzelőerőt. A TV, a számítógépes játékok készen szolgáltatják számunkra az információt, még gondolkodni se kell. Az olvasás segítségével bárhova eljuthatunk, bármit megtehetünk. Lehetünk királyok, vagy szolgálók, felfedezők, művészek, a határ a csillagos ég. Akik nem olvasnak képtelenek mindezt megtapasztalni.

 • Az olvasás fejleszti a kreativitást. Amikor egy gyerek olvas, egy idő után megáll, elképzeli azt, amit olvas, gondolkodik rajta. Amikor befejezi, akkor felteszi, magának a kérdést, hogy miért így ért véget a történet, mi lett volna, ha… Akár le is rajzolják, azt, amiről éppen olvasnak.

 • Az olvasás fejleszti a koncentrációt. Az agyműködést igénybe veszi az olvasás. Segít indokolni, magyarázni, megérteni mindazt, ami a számunkra, egyelőre ismeretlen. Ha igazán ki akarunk törni az unalmas, szürke, hétköznapi életből, csak annyit kell tennünk, hogy kezünkbe vegyünk egy érdekes könyvet.

 • Az olvasás segítségével fejlődik a memóriánk. Azok, akik rendszeresen, napi szinten olvasnak edzi, az agyat. A keresztrejtvény fejtés, például segít elkerülni az Alzheimer kórt. Aki sokat olvas, nem csak a memóriát fejleszti, hanem emiatt egyfajta büszkeséggel, jó érzéssel tölti el az embert, ami segít az önbizalmat erősíteni.

 • Az olvasás növeli az önértékelést. Akik gyengén olvasnak, sok esetben megkérdőjelezik a saját képességeiket. Érezhetik azt is, hogy a világ ellenük van. A teljesítményük sokkal gyengébb másban is, mert nem tudják értelmezni az olvasottakat, és könnyebben feladják az álmaikat.

 • Az olvasás fejleszti a szókincsünket. A magyar nyelvre különösen jellemzők a finom, árnyalt megfogalmazások. Minél több oldalról járunk körbe egy szót, megismerjük a helyes használatát, többféle szövegkörnyezetben, annál hatékonyabban tudjuk azt kommunikálni, amit valójában szeretnénk.

 • A szavaknak ereje van! A szavak eszméket közöltek, képesek megváltoztatni az ember, egy család, egy ország életét. Ha nem olvasunk, hogyan leszünk tisztában a szavak erejével? Hogyan leszünk képesek megvédeni magunkat a rossztól? Akár az olvasás segítségével is képesek lehetünk hatást gyakorolni a saját, és mások életére. Mert az írott szövegnek két oldala van, egy aki írja, és az aki értelmezi!

 • Akinél a tudás annál a hatalom. Azok az emberek, akik nem olvasnak könnyebben irányíthatók. Nem képesek arra, hogy utánanézzenek az általuk hallott állítások valódiságának. Arra támaszkodnak, amit hallanak, és amit mondanak, az érzelmeiken keresztül megvezethetővé vállnak.

Oké, de hogy vegyem rá a gyereket, hogy olvasson?!
olvasas.jpg

Olvass esti mesét pici korától (nálunk fél 8tól 8ig  olvastam este mesét, verset), napközben is vegyátek elő a könyvet, mutass példát, hogy jó olvasni (Te is olvass), keress olyan korban neki való könyvet, ami érdekli, próbáld rávenni, hogy ő olvasson Neked mesét, vagy a tesónak.. Mesélje el mit olvasott, menjetek könyvtárba, nézelődjön mit olvasna. Vigyetek könyvet magatokkal, orvosi rendelőbe, hosszú autó útra, nyaralásra. Oszd be úgy az ideját, hogy jusson olvasásra is, akkor amikor nem fáradt még.

Felejtsétek el a mobilt, a tabletet, a pc-t. Elő a könyvekkel!!

Szólj hozzá

olvasás gyerek