2016. máj 29.

Mi az ADHD?

írta: ZöldAbc
Mi az ADHD?

adhd.jpg

A figyelemhiányos hiperaktív betegség vagy ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) egy olyan pszichiátriai kórkép, mely főként gyermekeket és fiatalokat érint világszerte. Becslések szerint az iskolás korú gyermekek 5 %-át érinti az ADHD, azon belül is kétszer-háromszor annyi fiút, mint lányt. Mivel a betegséget még mindig nem ismerik el teljesen, az érintett gyermekek és serdülők kevesebb, mint a fele lesz diagnosztizálva. Ennek eredményeképpen még ennél is kevesebben részesülnek megfelelő kezelésben.

Az az ADHD-s gyerek, akinél nem állapítják meg és kezelik megfelelően az ADHD-t, nagy valószínűséggel tanulási és érzelmi problémákkal fog küszködni, illetve felnőttkori magatartási kórtüneteket fog mutatni.

Az ADHD-t többnyire az általános iskolás évek alatt diagnosztizálják. Az ADHD tünetei hét éves kor előtt jelentkeznek, de megmaradhatnak serdülő- és felnőttkorban is. Habár a tünetek általában csökkennek a serdülőkor vége és a felnőttkor eleje felé, az emberek nem növik ki az ADHD-t, csupán különböző stratégiák használatát tanulják meg, melyekkel ellensúlyozni tudják a tüneteket. Az ADHD okait még nem értjük teljesen, de lehetséges, hogy genetikai tényezők játszanak szerepet kialakulásában.
Forrás:janssen-cilag.hu

Szólj hozzá

gyerek