2016. júl 07.

Miért is izzadunk?!

írta: ZöldAbc
Miért is izzadunk?!

Sokan vagyunk úgy, hogy ki nem állhatjuk az izzadást! Kicsit dolgozunk, meleg van, izgulunk, és máris ott a folt a hónunk alatt.
Miért is kaptuk ezt az "áldást" a természettől?

Talán nem is sejtjük, hogy szervezetünk hőszabályozása az életünket menti meg ezzel.

A testünk folyamatosan arra törekszik, hogy a külső hatások mellett egyensúlyt tartson fenn. Sejtjeinknek egy állandó környezetre van szükségük a működéshez és osztódáshoz, melyet a külső hatások könnyen megbontanának, ha nem lenne a szervezet folyamatos egyensúlyra való törekvése. Ezt hívjuk a test homeosztázisának - belső dinamikus egyensúlyának.

Amikor környezetünk hőmérséklete magasabb, mint testünk maghőmérséklete, izzadni kezdünk. Ilyenkor egy vízből és ásványi sókból álló "váladék" jut ki verejtékmirigyeinken keresztül bőrünk felszínére, melynek párolgása hőelvonással jár: így szervezetünk képes saját magát hűteni. Ha ez a folyamat nem működne, egészen egyszerűen túlhevülnénk.

Na, jó, de miért "büdös"?!
99%-ban vízből. A maradék 1% konyhasó és egyéb ásványi anyag, illetve a testszagért felelős olajos összetevő. Maga az izzadság nem büdös, az olajos váladék az, ami testszagot csinál, de az is csak akkor, ha a testen élő baktériumok elkezdik lebontani. Sőt, a verejtékezés egyfajta méregtelenítő folyamat, tehát az elfogyasztott káros anyagok is az izzadsággal távoznak, ez is befolyásolja a "szagunkat", sőt a menstruációs ciklus során a nők hónalji izzadságában található feromok mennyisége változik, ez is befolyásolja az illatunkat.
Ha csípős ételeket eszünk, bizony izzadunk, mint a ló :), mert a szervezet a csípős ízt a forrósággal párosítja. Ha ég a szánk a chilitől, a hipotalamusz ugyanazt a jelet küldi a verejtékmirigyeknek, mint hőségben.

És bármilyen hihetetlen, a nők hatékonyabban kezelik vízháztartásuk, azaz ők jóval később kezdenek el izzadni, mint a férfiak.

Itt egy izzadság rekord: Alberto Salazar atléta izzadta óránként, mikor az 1984-es olimpiára készült: ő 3,7 liter víztől szabadult meg 60 perc alatt.

Akkor nézzük meg, hogy mennyit igyunk:
Szervezetünk 0,8-1,2 liter folyadékot képes felvenni óránként, tehát aki csak simán izzad a melegben, elég, ha ennyit megiszik.  Viszont nem csak a vizet kell pótolni, mert az izzadsággal fontos ásványi anyagok is távoznak: pótolni kell az elveszett elektrolitokat, a nátriumot, káliumot, egyéb kloridokat, magnéziumot. Ha túl sok sima vizet iszunk, az elektrolitokat szinte kimossuk a sejtekből.

Tegyél az izzadás ellen belsőleg: 
igyál  gyógyteát, például a zsályatea és a fekete tea, melynek tannintartalma segít mérsékelni a verejtékezést. Pszichés – pl. stressz okozta – izzadás ellen a bazsalikom-, galagonyavirág-, citromfű-,  szurokfű-, vagy levendulateát fogyassz.

Trükkök, tippek:
Szőrteleníts mindenhol. A szőrszálakon megtapad a verejték, ami a bűz melegágya lehet.
Csak természetes anyagokból készült ruhát és fehérneműt hordj.
Alkohol- és illatanyagmentes tisztálkodószereket válassz. Érdekes, hogy az antibakteriális tusfürdő használata sem ajánlott, mert megkülönböztetés nélkül irtja ki a baktériumokat, tehát azokat is amelyek a védekezést szolgálják.
Kerüld a kalória dús, fűszeres ételeket.
Vegyél gyakran hideg-meleg vizes váltózuhanyt, ezzel megedzheted a hőháztartásod, így az nem reagál olyan hevesen a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásra.

Dezodorokból válassz mindig natúr, vagy bio dezodort. Kerül az aluminium sókat tartalmazó készítményeket!!
Ha vállalkozó-szellemű vagy, akkor készíts otthon magadnak dezodort.

izzadsag.jpg

Szólj hozzá

egészség egészséges életmód