2016. aug 22.

Házi szertár 2

írta: ZöldAbc
Házi szertár 2

A fürdőkád tisztántartása nem egyszerű feladat, mert a vízkő, a szappan, a kosz, mind-mind megtapadnak, és kiakasztóan piszkossá teszik.

Persze ezek mind megoldhatóak természetes, környezetbarát tisztítószerekkel - ráadásul még olcsóbb is!

Kád tisztítás

fkad.jpg

Mosószóda és ecet

Szórjon egy nedves mosogatószivacsra mosószódát, és sikálja át vele a kádat! Miután ez megvan, öntsön egy szórófejes palackba húsz százalékos ecetet, és fújja be vele a kádat! Hagyja rajta néhány percig, majd menjen át rajta vizes szivaccsal! Ha szükséges, a végén zuhanyozza le a kádat! A mosószóda rendkívül jó tisztítószer, mert olcsó és egyszerűen megbirkózik mindenféle zsíros folttal, akár szappan az eredete, akár olaj.

Szódabikarbóna és ecet

Spriccelje be húsz százalékos ecettel a kezelendő felületet, és hagyja állni minimum tíz percig! Utána egy nedves szivacsra szórjon szódabikarbónát és törölje át vele a kádat!  A végén zuhannyal öblítse le!

Lustáknak ecetfürdő

Aki utál súrolni, és egyszerűbben szeretné megoldani a kád, valamint a látványosan és gyorsan vízkövesedő csaptelepek takarítását, engedjen a kádba fürdővizet, de most ahelyett, hogy elfekszik benne, öntsön bele két flakon húsz százalékos ecetet. (Ez a mennyiség teli kádra vonatkozik). Hagyja hatni legalább fél órán keresztül, majd engedje le a vizet!

Konyhasó és ecet

Erre a legjobb a nagyon apró szemcsés konyhasó, hogy ne karcolja össze vele a kádat. Keverje el a sót ecettel úgy, hogy amolyan menzai tejbegríz állaga legyen, majd sikálja ki vele a kádat! A jobb eredmény érdekében sikálás után hagyja hatni az anyagokat körülbelül tíz percig, és csak ezután zuhanyozza le a masszát.

Citromsav és víz

Megmondom őszintén: ez a kedvencem! Fantasztikus, amit a zuhanykabinnal művel :) Szóval fél liter vízhez 1 evőkanál citromsav. Nekem egy flakonban van, amivel végig spriccelem a tisztítandó felületet, áttörlöm, egy zuhany és csillogás!! Kedvencem a mikroszálas törlőruha, amivel mindig áttörlöm, és tényleg foltmentes!

Aszkorbinsav és ecet

A por alakban kapható citromsóval hintse be a kádat, majd a húsz százalékos ecetbe mártott szivaccsal habosítsa fel! A végén az egészet hideg vízzel öblítse le! Ez a szer meglehetősen agresszív, ezért mindenképpen használjon kesztyűt a művelet alatt!

Gyógyszertári alkohol

Az alkohollal is roppant egyszerűen csillogóvá varázsolhatja a szanitert. Permetezze be vele a kádat, és nedvesítsen be vele egy nedvszívó rongyot is, amivel még át is törli a felületet! Ettől kezdve már nem lesz gondja a káddal, mivel az alkohol elpárolog. Ez egyébként tökéletesen fertőtleníti a kádat. A vécéülőkét is lehet ezzel a módszerrel tisztítani.

Ne felejtsd el, hogy nem csak spórolsz, hanem véded a Földed, és a családod egészségét is!

 

 

Szólj hozzá

környezetvédelem citrom otthon mosószóda szódabikarbóna ecet takarékosság vegyszermentes home-made öko-takarítás csináld otthon bio-háztartás öko-háztartás