2016. aug 22.

Házi szertár 4.

írta: ZöldAbc
Házi szertár 4.

Így lesznek ragyogóan fehérek a szürke ruhák filléres csodaszerekkel

mosas_feher.jpg

A fehér ruhák beszürkülésének problémájával szinte minden háziasszony szembesült már. A folyamatot teljesen megakadályozni még a legjobb mosószerek és fehérítők használatával sem lehet, lelassítani azonban igen. Néhány házi csodaszerrel ráadásul a már beszürkült ruhákat is ismét hófehérré varázsolhatod, méghozzá fillérekből, úgy, hogy közben kíméled az anyagot.

Kíméletes áztatás házi csodaszerekkel

Az áztatás minden ruhaneműnek jót tesz, hiszen utána könnyebb eltávolítani a szennyeződéseket. A szürkés ruhákon, melyek enyhe sárga árnyalatúak is, a hidrogén-peroxidos áztatás segít. Mosd ki a textileket a szokásos módon, majd a fürdőkádat töltsd meg hideg vízzel, és tegyél bele öt pohár hidrogén-peroxidot. Ebbe áztasd a ruhákat egy órán át, majd mosd ki őket újra. Az aludttej is segít visszanyerni a ruhák fehérségét: áztasd őket mosás előtt aludttejben egy éjszakán át, majd mosógépben, 60°C-on mosd ki. Az aludttej kiváló fehérítője a finom, kényes kelméknek.

Ha egy pohár ecetet öntesz a mosógépbe az öblítőprogram előtt, akkor fokozhatod a mosószer hatékonyságát, fehérebbé varázsolhatod a ruháidat, melyek ráadásul puhábbak is lesznek. A módszert érdemes használt ruhák és textilpelenkák tisztításánál is bevetned, hiszen az ecet egyben fertőtlenít is.

 

Mesternégyes a szürkés elszíneződések ellen

Az olyan filléres dolgok, mint az ecet, a citrom vagy a só, csodákra képesek. Akár a fürdőszoba tisztításához keresel kíméletlen szereket, akár szagtalanításhoz, hozzájuk bármikor fordulhatsz. A ruhák tisztításánál és fehérítésénél is segítenek.
Az eredetileg fehér, de mára szürke, sárgás árnyalatúvá vált zoknikhoz a citrom a legjobb választás. Ha csak enyhe az elszíneződés, a mosószerhez adj három evőkanál citromlevet: a citromlé természetes fehérítő erejénél fogva eltünteti a foltokat is az elszíneződések mellett. Ha viszont erősebb a szennyeződés, egy félbevágott citrommal dörzsöld át a különösen érintett részeket. Ezután mosd ki.
Ha a fehérneműk színeződtek el, akkor alaposan mosd ki őket kézzel, öblítsd át, majd szórd be alaposan sóval. Végül lehetőleg a szabad levegőn, de árnyékban szárítsd meg - tűző nap ne érje!
Az ecetet szintén használhatod áztatáshoz is: ez esetben 12 rész víz és egy rész ecet keverékét használd. Az is jó, ha egy pohárnyit az öblítő helyére öntesz a mosógépbe. Fehérebbek is lesznek a ruhák, és az öblítőt is megspórolod ezzel, ráadásul az ecet lágyítja is a textileket.
Szintén hatékony fegyver a szürkeség ellen a sokoldalú szódabikarbóna. Ha a szokásos mennyiségű folyékony mosószerhez fél pohár szódabikarbónát öntesz, fehérebbek lesznek a ruhák - a színesek pedig kevésbé fakulnak. A szódabikarbóna lágyítja a vizet, ezért általában kevesebb mosószer is elegendő a mosáshoz. Felültöltős mosógépek esetében fél pohár, elöltöltősöknél negyed pohár szódabikarbónával is fokozhatod a mosószer fehérítő erejét.

Fontos, hogy mosásnál tényleg csak a fehér ruhákat válogasd ki. Bármilyen minta van rajta, tudjál róla, hogy ettől szürkébbek lesznek a fehér ruhák. 

Ha látványos fehérségre vágysz, próbáld ki a biológiailag lebomló fehérítő-, folttisztító- és fertőtlenítőszert, melyet számos néven hoznak forgalomba: nátrium perkarbonát, folttisztító só, fehérítő só. Fehér és színes ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható termék.

Az ingeid és a blúzaid hónaljrészén keletkezett foltoktól is könnyen megszabadulhatsz, ha bedörzsölöd őket citromlé és víz vagy ecet és víz egyenlő arányú keverékével.
A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveten újabb foltok jelenhetnek meg. Ha lágy és kíméletes fehérítőt keresel, ami semmilyen foltot nem hagy maga után, a mosás előtt fél órára áztasd be a textíliát citromlé és szódabikarbóna keverékébe.

Hasított bőr zakóról, szoknyáról, nadrágról a friss zsírpecsétek szintén eltávolíthatók, ha ecetbe mártott, puha fogkefével tisztítod ki azokat. Hagyd a foltot a szabad levegőn megszáradni, végül súrold át az anyagot velúrbőr tisztítókefével.

Ha zsírkrétás lett a gyerek ruhája, akkor mosás előtt egy kis ecettel dörzsöld át az anyagot, így könnyen eltávolíthatod a színes-zsíros foltokat. A vízben oldódó szennyeződésektől - a narancs, gyümölcslé, feketekávé, tea okozta pecsétektől, valamint a hányásfoltoktól - is könnyen megszabadulhatsz, ha a mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsölöd át őket. Nagyobb foltoknál hatásosabb, ha éjszakára három rész ecet és egy rész víz oldatába áztatod a ruhát.

Drapp függöny, ha menthetetlen az anyag

A fehér függöny - főleg akkor, ha műszálas - a hosszan tartó használat után beszürkül és megsárgul, és bármivel kezeled, mosod, nem lesz többé kifogástalanul fehér. Teával azonban könnyen megmentheted. Főzz egy jó erős teát, annyit, hogy a függönyöket ellepje - utóbbiakat frissen mosva áztasd a teába. A még meleg főzetben jól forgasd át az anyagot egy fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. Ezután a szokásos módon, csavarás nélkül csepegtesd ki, majd fél szárazon akaszd a helyére. Így szép árnyalatú, drapp függönyöd lehet.

Szólj hozzá

környezetvédelem citrom mosószóda szódabikarbóna takarékosság vegyszermentes öko-takarítás bio-háztartás