2016. okt 22.

A tüdőd..

írta: ZöldAbc
A tüdőd..

Tudod hány négyzetméteres a tüdőd felülete?

Életed során kb. 500 000 000 levegővétel juttatja oxigénhez a szervezetünket.
Normál élethelyzetben átlag 20-at lélegzünk percenként. Ellentétben az újszülöttekkel , akiknél akár a többszöröse is lehet.
Egy átlagos felnőtt ember egy levegővétel alkalmával körülbelül fél litert lélegzik be, így évente nagyjából 7 ezer köbméter levegőt cserél. Ezt a légcserét a körülbelül teniszpálya méretű páros szerv, a tüdő teszi lehetővé.
A tüdőben kb.300 000 000 tüdőhólyagocska található, amikből az oxigén a vérbe jut.

A tüdő belső felülete a hólyagocskák által 35-ször nagyobb, mint a bőré, pedig a tüdő összességében kisebb, mint egy női táska.
A teljes belső felüllete egy átlagos lakás alapterületével megegyező, 70-80 nm.

A tüdő súlya egyenként nagyjából fél kiló, de a bal oldali egy kicsit kisebb, mint a jobb.
A tüdő kapacitása a kor előre haladtával csökken, hetvenéves korunkban egy lélegzetvétellel éppen feleannyi levegőt szívunk be, mint húszévesen.

A tüdőben a levegővel teli tüdőhólyagocskák a vérrel teli hajszálér mellett vannak, csak a sejthártyák választják el egymástól azokat. A két sejthártya keresztmetszete 0,001 mm, ezen keresztül diffundál az oxigén a vérbe, amivel továbbjut a szervezet minden szegletébe.
Az ásítás tulajdonképpen kényszerű levegővétel. Ilyenkor extra adag oxigénhez juttatjuk a szervezetünket. Oxigén nélkül a legtöbb sejt csak néhány percig életképes.

A legfontosabb létfenntartó folyamatok közül a levegő nélkül bírja az ember legrövidebb ideig, nagyjából 3 percig.
20 évig napi 20 cigaretta elszívásával 6 kg szennyet gyűjt az ember a tüdejébe.
Az egyre népszerűbb vízipipa füstje kátránymentes, de a cigarettához képest ötszörösen növeli a vér szén-monoxid-(CO-) tartalmát, ezzel közvetlenül károsítja az erek falát és a tüdőt.

Szóval vigyázz a tüdődre, mozogj, ne dohányozz!

Használj sóinhalátort, vagy járj sóbarlangba.

tudo.jpg

Szólj hozzá

egészség érdekesség egészséges életmód természetes gyógymód