2016. okt 23.

8 tipp, hogy mire használhatod a kávézaccot!

írta: ZöldAbc
8 tipp, hogy mire használhatod a kávézaccot!

Azt sokan tudják, hogy a használt őrölt kávét érdemes ráborítani a növények földjére, de még rengeteg dologra használhatjuk a súrolástól a színezésen át a szagtalanításig.

1,A lefőzött kávénak bőven marad annyi ereje, hogy segítsen semlegesíteni a kellemetlen szagokat. Érdemes egy kicsit tartani belőle a hűtőben.

2,A kávé színes köröket hagy maga után az asztalon, és mivel szépen fog, az apróbb karcolásokat is eltüntethetjük vele a fabútorokról. Csak öntsünk össze egy rész ecetet, egy rész meleg vizet, keverjünk bele kávézaccot, majd egy ronggyal dörzsöljük bele a felületbe. A világosabb fánál nem kell sokat várni, ha sötétebb, akkor egy órát is hagyhatjuk, mielőtt lemossuk.
Akár nagyobb felületeket is szép barnára festhetünk mindenféle festék vagy pác nélkül. Például egy szép képkeret beszínezéséhez egy éjszakát állni hagyjuk a kávés-ecetes keveréket, majd három rétegben vigyük fel.

3,A kávézaccot az edények súrolására is használhatjuk. Persze olyasmit ne tisztogassunk vele, amit barnára foghat.

4,Nemcsak az edényeket, az arcunkat is bedörzsölhetjük zaccal. Bolti bőrradír helyett keverjünk össze egy kis zaccot és mézet, esetleg vizet vagy olívaolajat. Testradírnak is használhatjuk, és dúsíthatjuk illóolajokkal. Sőt, ha szappant főzünk, abba is keverhetünk pár kanállal, főleg, ha szeretjük az illatát.

5,A meleg ősznek köszönhetően még mindig szemtelenkednek a legyek, de ha egy tálkába zaccot teszünk, és meggyújtjuk,elűzhetjük őket.

6,A kávézaccnak tényleg nagyon örülnek a növények, hiszen tápanyagot szolgáltat, és különösen a rózsák és a hortenziák hálálják meg, mivel savasítja a talajt. Ha komposztálunk, akkor mindenképp ide dobjuk ki a zaccot.

7,Ha kiszárítjuk a zaccot, művészkedhetünk vele, a legjobb, ha a gyerekekkel együtt rajzolgatunk a kertben egy sima felületen, vagy a megrajzolt "művet" kenjük be ragasztóval, szórjuk rá a zaccot, és száradás után kész is.

8,Nagyobb mennyiségű zaccal már építkezőset vagy szállítósat is lehet játszani, ha egy műanyag homokozó edénybe öntjük.
kavezacc.jpg
Szólj hozzá