2016. okt 24.

Mire kell ügyelni a bélben oldódó bevonattal rendelkező gyógyszerek szedésekor?

írta: ZöldAbc
Mire kell ügyelni a bélben oldódó bevonattal rendelkező gyógyszerek szedésekor?

A (film)tabletta a lenyelési nehézségek és a félrenyelés veszélye miatt nem tipikusan a gyermekeknek szánt gyógyszerforma, emiatt a kezelőorvos és a gyógyszerész általában kúpokat, cseppeket vagy szuszpenziókat javasol, ha a szükséges hatóanyag az említett „gyermekbarát” gyógyszerformák valamelyikében is rendelkezésre áll.

A filmtablettákat csak bizonyos életkor fölött lehet alkalmazni – akkor, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy a félrenyelés veszélye nélkül le tudja azt nyelni. Ez legalább 4-5 éves kort jelent.

A bélben oldódó bevonattal ellátott tablettákat egy nagy pohár vízzel kell bevenni, és egészben lenyelni.

A víz helyett egyéb, esetleg lúgos kémhatású italokkal, tejtermékekkel (pl. kakaó, joghurtital) való gyógyszerbevétel a védőbevonat idő előtti leoldódásához vezethet.

A bélben oldódó bevonattal ellátott filmtablettákat nem szabad kettétörni, elaprítani vagy lenyelés előtt megrágni. A filmbevonat sérülésének többféle következménye lehet, megeshet, hogy a gyomorban elbomlik a hatóanyag, és a várt terápiás hatás elmarad vagy nem a kívánt erősségű lesz. Előfordulhat továbbá az is, hogy a tápcsatorna nem megfelelő pontján felszabaduló hatóanyag károsíthatja a vele érintkező nyálkahártyákat, és pl. nyelőcső-felmaródást okozhat.

Sokszor a szülők jó szándéka vezet a bajhoz. Előfordul, hogy ők elaprítják a tablettát, és azt kellemes ízű ételbe vagy italba keverik, hogy a gyermek könnyebben le tudja nyelni. Ezzel többet árthatnak a gyermeknek, mint gondolnák.

A gyógyszerbevételi időpontot (étkezés előtt, közben vagy után) illetően a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően kell eljárni.

A gyógyszert fénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni.

Ügyelni kell a gyermekek számára el nem érhető gyógyszer-tárolási hely kiválasztására.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

gyogyszerek.jpg

Szólj hozzá

egészség érdekesség