2016. dec 05.

Mire használhatjuk a Na-perkarbonát-ot?

írta: ZöldAbc
Mire használhatjuk a Na-perkarbonát-ot?

A nátrium-perkarbonát fehérítésben, folttisztításban végzett érdemeiről már tudunk, de lássuk mire használhatjuk még.

A perkarbonát ugyanúgy fehérít mint a hipó, de nem károsítja sem a textil szálait sem a környezetet. A fehérítést, folttisztítást a forró vízben (60 fokos) hirtelen felszabaduló oxigén végzi, ami után a perkarbonát mosószódává alakul, tehát tovább is használható a takarítás folyamán (éljen az újrahasznosítás!).

Ha alacsonyabb hőfokon van szükség rá, mert mondjuk a ruha érzékeny a forró vízre, tegyünk hozzá egy teáskanál citromsavat vagy ecetet. Sav hatására sima meleg vízben is gyorsan tud dolgozni. Szóval ha legközelebb 40 fokon szeretnél fehéríteni, kerüljön a mosógép dobjába (vagy az áztatóvízbe) egy kevés citromsav is a perkarbonát mellé. Alacsonyabb hőfokon való áztatásnál ugyanígy járjunk el.

A mosás mellett a járólapok elszíneződött fugáit is szépen kifehéríti. Felmosás előtt csináljunk egy perkarbonátos spricnit a következőképp: egy fél literes spriccelős fejű flakonba (pl. régi ablakpucoló) tegyünk 2 evőkanál perkarbonátot és engedjük fel forró vízzel. Mindig frissen készítsük. A gyorsaság végett egy kis citromsavat is tehetünk hozzá.
Spricceljük a felületre, hagyjuk negyed órát pezsegni,majd mossunk fel. Elégedettek lehetünk az eredménnyel.

Ez a keverék a piros foltokat is kiszedni (vörösbor, piros tea). Ha áztatni nem lehet, mert például kárpitról vagy egy nagyobb szőnyegről van szó, megoldás lehet a perkarbonátos spricni. Ha szőnyegre kiömlik a bor, gyorsan itasd fel, majd spiccelj rá ebből az (frissen készített) elegyből. A folt először elkékül, majd elhalványodik.

A perkarbonát a penészes falra is használható. Ez esetben erősebb elegyet kell készíteni, 2 deci meleg vízben oldunk fel 2 evőkanál fehér golyócskát. Spricnivel felvisszük, várjuk hatni (kifehéredik a felület), majd újra fújunk. Ezt valószínűleg többször is meg kell majd ismételni.
Forrás

oxigenes_feherito.jpg

Szólj hozzá

citrom mosószóda ecet vegyszermentes öko-takarítás feherítés