2017. már 16.

Cukorbetegség és a mozgás

írta: ZöldAbc
Cukorbetegség és a mozgás

Az ülés gyakori megszakítása az edzésnél is fontosabb a cukorbetegség megelőzésében

A cukorbetegség megelőzése szempontjából fontosabb, hogy az ember félóránként felálljon az íróasztal mögül egy-egy öt perces sétára, mint az, hogy rendszeresen lejárjon az edzőterembe - derült ki egy új tanulmányból.

A Leicesteri Egyetem kutatóinak eredményei tovább bővítik azon bizonyítékok tárházát, amelyek sze...rint a hosszú ideig való egy helyben ülés veszélyes következményekkel járhat, még akkor is, ha az ember rendszeres testedzést végez mellette.

A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmány majdnem 900 ember bevonásával készült. A szakemberek azt elemezték, hogy a résztvevők naponta mennyi időt töltöttek üléssel, milyen gyakran szakították azt meg némi mozgással és mennyi - mérsékelttől az erőteljesig terjedő - testmozgást végeztek.

A kutatók megnézték, hogy ezen tényezők milyen erős összefüggést mutattak a vércukorszinttel és a "jó koleszterin" szintjével, amelyekből kimutatható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az üléssel töltött idő napi 90 perccel való csökkentése jótékony egészségügyi hatásokkal bírt.

Annak ellenére, hogy a mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást végző résztvevőknél alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, a szakemberek mégis arra jutottak, hogy az üléssel töltött idő csökkentése jóval hatékonyabb módja a 2-es típusú cukorbetegség kivédésének, mint a kizárólag a testedzésre való koncentrálás.
Cukorbetegeknek ajánljuk
cukorbetegseg.jpg
Forrás Daily Telegraph

 

Szólj hozzá

cukorbetegség egészség egészséges életmód diétás