2017. már 19.

Epés vagy?

írta: ZöldAbc
Epés vagy?

Az emésztésben igen fontos szerepet játszó epe a májban termelődik, és az epehólyagban raktározódik. Az epefolyadék koleszterint, epesavakat és festéket tartalmazó oldat. feladata a patkóbélben - a vékonybél első szakaszában - lévő tápanyagok lebontásának és felszívódásának elősegítése. Támogatja a lipázenzim működését és a zsíroldékony vitaminok felszívódását.

Az epeürülési zavarok tulajdon agresszív indulataink kezelésének nehézségeire utalnak. Ha az érzelmi indíttatású, elfojtott agresszió sokáig tart, kialakulnak az epekövek is! Ugyanis a kemény, keserű gondolatok és az összetorlódott agresszió kikristályosodik, megkövesedik!

Így előzhetjük meg
Fogyasszunk kevesebb zsíros ételt: például tejfölt, tejszínt, sajtot, tojássárgáját, vajat, zsíros vörös húsokat, zsiradékkal készült süteményeket!
Csökkentsük az állati fehérjék és az édesített cukros ételek fogyasztását!
Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, C- és E-vitamin-tartalmú ételeket!
Fogyasszunk keserű italokat, például ezerjófűteát, mert ez segíti a bél mozgást és az epehólyag működését!
Fél citrom levét öntsük egy pohár meleg vízbe, és ezt igyuk meg, mindennap reggeli előtt egy órával!
Kerüljük a feketekávé, az alkohol, a fűszeres ételek fogyasztását!
Tartózkodjunk a vöröshagyma és a fokhagyma nagyobb mennyiségben való fogyasztásától is!

Gyógyteák
Az epeáramlás elősegítésére és az epehólyag-gyulladás csökkentésére keserűfüveket alkalmazzunk! Az emésztés elősegítésére igyunk napi egy-két csésze ezerjófűteát! A panaszok jellegétől függően más teákból is készíthetünk gyógyitalt.
Az apróra darált gyermekláncfű gyökeréből, édesgyökérből és citromfűből készítsünk teát! Óránként igyunk pohárnyit ebből, amíg a fájdalom meg nem szűnik!
Ihatunk még borsmentából és kamillából készített teát is, hogy mielőbb szűnjön a gyulladás!
Ha az epegörcsöt zsíros ételek váltják ki, főzzünk teát gyermekláncfűből, apróbojtorjánból, cickafarkból és füstikéből! Naponta igyunk ebből három pohárral!
Teakészítés
A teafüvek 1:1 arányú keverékéből vegyünk ki 1 evőkanállal, és öntsük le 2,5 dl forró vízzel! 10 perc múlva szűrjük le, s már kortyolhatjuk is. Minimum 6 hétig kell alkalmaznunk!


Egyéb háziszerek
Nem sűrűsödik be az epe, ha naponta min. 3 pohár gyógyvizet - elsősorban magnézium-és nátrium-bikarbonátosat - megiszunk.
Napi egy evőkanál hidegen sajtolt olívaolajhoz tegyünk egy evőkanál citromlevet, és igyuk meg! Ez serkenti az epe áramlását, így könnyebben kiürülnek a kisebb epekövek.
Enyhíti az epegörcsöt, ha a fájdalmas területre törülközőbe csavart meleg vizes palackot helyezünk, minimum fél óráig, amíg a görcsök nem enyhülnek.

Ne feledjük! epehólyag-gyulladás esetén azonban ez utóbbi módszert semmi esetre se alkalmazzuk!

Vigyázat!

Mivel egyes, a máj és az epehólyag működését serkentő szerek a méh izomzatát is összehúzódásra serkentik, terhes nőknél az epekő kezelése fokozott óvatosságot és orvosi ellenőrzést igényel!
epe.jpg

 

Szólj hozzá

egészség egészséges életmód természetes gyógymód természetes-gyógymód