2017. már 19.

Mi ne legyen a kozmetikumodban??

írta: ZöldAbc
Mi ne legyen a kozmetikumodban??

Van néhány olyan alapvető összetevő, amit érdemes mindenképpen mellőzni. Ha már ezek nem lesznek részesei mindennapjainknak, már tettük valamit önmagunkért és környezetünkért.
• Vazelin, petróleum („Petrolatum“)
• Paraffin, szilikon (minden „–cone“ végű)...
• Euxyl K 400 (= Methyldibromo Glutaronitrile)
• EDTA
• Phenoxyethanol

Kőolajszármazékok
Mindamellett, hogy tartalmazhat nehézfémet, ként és egyéb káros anyagokat, még a bőr pórusait is eltömíti, így gátolja a természetes légzését.

Mineral Oil, Petrolatum, Ceresin, Ozokerite, Wachs, Paraffinum liquidum, Silikone

Emulgeátorok
Mivel a kozmetikum jó része víz és zsíros, olajos összetevőkből áll, amelyek részecskéi taszítják egymást, ezzel kötik őket össze.

Laureth, Pareth, Ceteareth, PEG-félék

Tartósítószerek
A hosszú és romlásmentes eltarthatóságért ezeket a szereket vetik be. A leggyakoribb a formaldehid és ennek formációi, mely rákkeltő hatású, öregíti, allergizálja a bőrt.

Methenamine, Sodium Hydroxymethylglycinate, DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea, Imidazolodinyl Urea, Quaternium-15 DMDM Hydantoin und Imidazolidinyl, 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane (Bronidox), 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol, Bronosol, Onyxide 500), Triclosan (Irgasan), Iodopropynyl Butylcarbamate, Methylchloroisothiazolinone, Methyldibromo Glutaronitrile, Chloracetamide, Dichlorphenyl-Imidazoldioxolan, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben Methylisothiazolinone, Glutaraldehyde, Hexamidine Diisethionate, Benzalkoniumchloride, Benzethoniumchloride
EDTA

Mesterséges illatanyagok (fragrance)
Izgató hatással vannak a bőrre, allergiás tüneteket okozhat.

Evernia Prunastri, Baummos (Furfuracea), Isoeugenol, Cinnamal, Moschus Xylol, Moschus Keton, Tonalide (AHTN), Galaxolide (HHCB)

Mindenképpen kerülendő egyéb összetevők, leggyakrabban tusfürdőkben, habfürdőkben találkozni velük:

Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
Sodium Coco-Sulfate
Sodium Bichlorophenyl Sulfamine
Sodium Cumenesulfonate
Sodium Nitrite

A természetes összetevők között is lehetnek olyanok, melyek allergiás tüneteket válthatnak ki. Ilyenek a gyanta származékok (terpentin, kolofónium), a propolisz és a mogyoróolaj.
És amelyek minden tekintetben megfelelnek: pl.: sheavaj, méhviasz, kakaóvaj, lanolin, szója, kókusz , olívaolaj, illetve ezek formációi.
Forrás:nőitestkultúra.hu

Használj bio kozmetikumot!
toxic.jpg

 

Szólj hozzá

egészség környezetvédelem vegyszer egészséges életmód testápolás természetes kozmetikum natur-kozmetikum bio-kozmetikum