2017. ápr 16.

A C vitamin hatása

írta: ZöldAbc
A C vitamin hatása

A vitaminok az emberi szervezet számára alapvetően szükséges vegyületek és ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a C vitamin hatása, ezért az egyik legszélesebb körben fogyasztott kiegészítő vitamin.

A C vitamin tulajdonságai:

Mivel az ember szervezete nem tudja előállítani saját maga a C vitamint – ellentétben a legtöbb állati szervezettel – ezért csak az étellel ill. kiegészítő táplálékként tudjuk a szervezetünkbe bevinni, hogy pótolhatatlan hatása érvényesüljön. Rajtunk, embereken kívül pl. még a majom és a tengerimalac nem tudja előállítani saját maga ezt az értékes “mikrotápanyagot”, a legtöbb állat ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert tudják szintetizálni (előállítani) a C vitaminszükségletüket. Az állatok túlnyomó többsége glükózból vagy vércukorból állítja elő ezt a létfontosságú anyagot. Az ember és az emberszabású majmok esetében az a gén, amely a felelős ennek a bonyolult vegyi folyamatnak egy részéért, valószínűleg mutálódott sok ezer évvel ezelőtt. Így nekünk vitamindús táplálkozással vagy kiegészítő adagolással kell kompenzálnunk ezt a hiányosságot.

Vízben oldódó vitamin, a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetünkből.

Ha stresszhelyzetben vagyunk, akkor megnő a C vitamin fogyasztásunk.

Fontos hatása, hogy segíti a vas szervezetünkbe való beépülését, ennek a nagyon fontos anyagnak a felszívódását hatékonyan támogatja.

A kollagén képződésében kiemelkedő szerepe van (a kollagén egy különleges fehérjemolekula, amely az emberi testben több helyen, pl. a bőrben, vérerek falában rugalmas és erős hálót képez). Gyenge minőségű kollagén képződésekor (pl. a kevés C vitamin miatt) a szövetek terhelhetősége, rugalmassága csökken, sérülékenyebbé válnak.

A dohányosok és az idős emberek több C vitamint igényelnek. A kutatások szerint minden cigaretta elszívása 25-150 mg C vitamint tesz tönkre. Ebből is látható, hogy mire elég a hivatalosan javasolt (tudományos kutatásokkal és javaslatokkal szemben álló) 60 mg – csak a puszta létfenntartáshoz.

Ugyancsak a C vitamin hatása, hogy meggyorsítja az égési sérülések, sebek begyógyulását, így a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést is segíti.

Ez a pótolhatatlan vitamin a húgyúti fertőzések kezelésére javasolt gyógyszerek hatását is növeli.

Csökkenti a vénás vérrögök kialakulásának a lehetőségét.

A nátha megelőzésében és kezelésében a C vitaminnak kiemelkedő jelentősége van.

Természetes hashajtóként hat.

A rákkeltő anyagok ellen is egyértelműen kimutatott a jótékony, megelőző és gyógyító hatása. Segít megakadályozni a nitozaminok (az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gumitermékekben gyakran előforduló rákkeltő anyagok) képződését.

Mérsékli az allergiákat okozó anyagok hatását. Manapság sajnos egyre többen szenvednek légúti, légzőszervi megbetegedésekben vagy allergiában. Ez a fontos mikro tápanyag enyhíti vagy akár megakadályozza az úgynevezett allergének (pl. virágpor) hatását a szervezetünkben.

A különféle vírus- és baktériumfertőzések megelőzésében ennek a rendkívül értékes vitaminnak a hatása kiemelt és egyértelműen bizonyított.

Nagyon fontos szerepe van az immunrendszerünk egészséges működésében.

A C vitamin hatása az is, hogy elősegíti a gyógyszerek, mérgek, idegen anyagok inaktiválását a májban.

A fogászati kutatások szerint a C vitamin jótékony hatása kiterjed a fogínybetegségek megelőzésére is.

A tapasztalatok szerint bizonyos fokú védelmet nyújt a gyakori szembetegség, a szürkehályog ellen is.

Mint látjuk, a C vitamin hatása az emberi szervezetre olyan jótékonyan sokrétű, hogy mindenképpen kitüntetett figyelmet érdemel.
b1_5.jpg

Forrás

Szólj hozzá

egészség allergia vitamin