2018. már 13.

A tisztítószerek tönkreteszik a tüdőd

írta: ZöldAbc
A tisztítószerek tönkreteszik a tüdőd

Egy rendes háztartás nem működhet tisztítószerek nélkül. Ám még a legártalmatlanabbak is rejtenek veszélyt magukban.

A spray-ket rendszeresen belélegző takarítónők tüdeje sérül a leginkább a tisztítószerek miatt - állítja egy norvég kutatás.

Az otthonok többségében sokféle tisztítószer akad a súrolóportól és üvegtisztítótól a fertőtlenítőkig, illetve a gomba- és penészeltávolító szerekig. Sok ilyen termék a tisztítószerek mellett ammóniát is tartalmaz, melyek gőzei irritálhatják a szemet és a tüdőt. A bőrre kerülve kiütést, bőrpírt vagy égési sérülést okozhatnak.
A lúgok - a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid - szintén káros összetevők, melyek elsősorban a sütő- és WC-tisztítókban fordulnak elő.
Más tisztítószerekben kis mennyiségben formaldehid is van, mely vélhetően rákkeltő, továbbá irritálja a szemet, a bőrt és a légutakat.

Egy norvég kutatás szerint nagyjából napi egy doboz ciginek feleltethető meg a tisztítószereket rendszeresen belégző háziasszonyok és takarítónők tüdejét ért kár – írja a MummyPages. Azt már korábbi kutatások is megerősítették egyébként, hogy az asztmás tünetek megjelenéséhez köze van a az ilyen termékeknek, a Bergeni Egyetem kutatói szerint azonban a tüdőkapacitás romlása is összefüggésbe hozható ezekkel.

A 6230 nő és férfi tüdőkapacitásának változásait több mint két évtizeden át nyomon követő kutatók szerint úgy 20 cigit kéne ahhoz elszívni egy nap ahhoz, hogy annyi kárt tegyen valaki a tüdejében, mint a spraytípusú tisztítószereket belélegző takarítók. Persze a kutatásban résztvevő hivatásos takarítónők és a gyakran takarító, szorgosabb hölgyek tüdeje sínylette meg a legjobban a dolgot. A leggyakrabban takarítók között az asztmások aránya is magasabb volt egyébként, ami valószínűleg a nyálkahártyát kikezdő tisztítószerek irritációt kiváltó hatóanyagainak köszönhető a kutatók szerint.

A rendszeres belégzés esetén szemlátomást maradandó károsodást okozó spray-k esetében különösen fontos tehát, hogy a takarítók és a lelkesebb tisztaságmániások minden tőlük telhetőt megtegyenek a káros hatóanyagok belégzésének elkerülése érdekében.

Az ammóniát tartalmazó termékeket soha ne keverd például hipóval, ilyenkor ugyanis halálosan mérgező klórgáz keletkezik!

Kerüld a vegyszereket, válassz öko tisztítószerek közül.

vegyszer.jpg

Szólj hozzá