2016. már 24.

Evéssel a diszlekszia ellen

írta: ZöldAbc
Evéssel a diszlekszia ellen

Agatha Christie, Albert Einstein, Walt Disney és Pablo Picasso, Mozart és Van Gogh, Tom Cruise és Robin Williams. Mi a közös bennük? Mindannyiuknak volt diszleksziás problémája.
diszlekszias_hiressegek.jpg
Táplálkozási szakértők szerint bizonyos élelmiszerek, "az okos ételek" segíthetnek a gyerekeknek leküzdeni a viselkedési zavarokat és a diszlexiához hasonló tanulási problémákat. Kutatások bizonyítják, hogy egyes gyerekek emésztőrendszere genetikai okok miatt kevésbé képes felszívni az agy és a szemek működéséhez szükséges alapvető zsírsavakat. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az "okos zsírok" pótlása ellensúlyozza a szükséges zsírsavak felszívódását gátló problémákat.

Az agyról készített MRI felvételek megmutatták, hogy a diszlexiások az átlagostól eltérő módon hasznosítják a esszenciális zsírsavakat. Ez a különbség válthatja ki az olvasási és írási problémákat. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a hiányzó zsírsavak pótlása javítja az agysejtek működését.

Az agy zsírsav-összetétele hatással van az egyén viselkedésére és mentális teljesítményére, hiszen az agyi membránok nagyrészt zsírokból épülnek fel. A membránok összetétele befolyásolja az agyban végbemenő kémiai folyamatokat.
diszlekszia_ellen_etel_zoldabc.jpgAz okos zsírok természetes forrása például a napraforgómag, a dió, a tojás, a ligetszépe olaj, és bizonyos halak.

Okos zsírokat sokféle ételben találhatunk.
Omega-3 zsírsav: lenmag, sütőtök, dió
Omega-6 zsírsav: napraforgómag, szezámmag, pórsáfrány (sáfrányos szeklice) olaj
DHA (dokozahexénsav): lazac, makréla, hering, szardínia, szardella, tonhal, tengeri alga, tojás
GLA (gammalinolénsav): ligetszépe olaj, borágófű olaj, fekete ribiszke mag
AA (arachidonsav): húsok, tejtermékek, tojás, tintahal

Első lépésként kezd azzal, hogy reggelire valamilyen tojásételt készítesz számára, például rántottát, vagy lágy tojást. Tízóraira pedig csomagolj neki olyan müzliszeletet, mely sok olajos magvat és aszalt gyümölcsöt tartalmaz.

 

 

Szólj hozzá