Így készítsd a Húsvéti fonott kalácsot 6 szálból!
Az alábbi hozzávalók 1 db kb. 500 g-os kalácshoz elegendőek, és szó szerint idézném Farkas Vilmos receptleírását, hiszen ez a kalács úgy tökéletes, ahogy van.
- 340 g liszt
- 34 g porcukor
- 34 g vaj
- 34 g tojássárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
- 20 g élesztő
- 4 g só
- 165 ml langyos tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot, majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szálakat, és kenjük le egész tojással, majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta újra a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190°C-os előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.