2016. jún 05.

A dohányzás hatása a bőrre

írta: ZöldAbc
A dohányzás hatása a bőrre

dohanyzas.jpg
A bőrgyógyász szerint a dohányzás hatására az agy vitaminokat von el a bőrből, a nikotin pedig csökkenti a dermis – a bőr alsó, vérerekben gazdag rétegének – vérkeringését, ami miatt a bőr kevesebb oxigénhez jut, és fakóvá válik. A sejtképződés lelassulása és minőségének romlása miatt ki is kiszárad, és nehezebben áll ellen a káros külső hatásoknak.

A ráncok korai megjelenését elősegíti, hogy a kollagéntermelés zavart szenved, egyrészt azért, mert a dohányzás rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme. A cigarettázás másrészről a kollagéntermelést szabályozó enzim, a mátrix metalloproteáz termelését is megzavarja, ezért több sejt pusztul el, mint amennyi termelődik, a bőr pedig ráncosabb lesz és feszességét is elveszti.

Az arcbőrön a cigarettázáskor végzett szívó mozdulat is nyomot hagy: az orcák behorpadnak, a felső ajkak ráncossá válnak és szarkalábak alakulnak ki. És ha fiatalon mindez nem is látszik, az sem jelent semmit: akár 25 év is eltelhet, mire a bőrön a dohányzás okozta károk megmutatkoznak.
Forrás:vital.hu

Szólj hozzá

egészség