2018. már 13.

Vashiány

írta: ZöldAbc
Vashiány

Mindannyian hallottunk már a vashiányról, viszont nehéz felismerni, mert számos tünetet produkál - már ha produkál. A vérszegénység tünetei a gyengeség, a fáradékonyság, a koncentráció csökkenése, a körmök és a haj töredezése, sápadtság. a szervezet teljesítőképessége csökken.
Súlyosabb formájában a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint emelkedik. Jellemző még a szomjúság, a szabálytalan szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hidegérzés és a székrekedés, valamint ezek kombinációi, fejfájással párosulva.

A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja felvenni. Főleg a vörösvértestekben található, egészen pontosan a hemoglobinhoz kötődik és szállítja az oxigént, de megtalálható a myoglobin fehérjeszerkezetében is, mely az izmokban található, és azok anyagcseréjéért felel.

Érdekesség, hogy a vér színét is a vas oxidációjának mértéke adja. Az oxigénben dús vér kissé világosabb, míg a széndioxidban gazdag vér sötétpiros színű.

A nőknél a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb. A vashiány felléphet a fejlődésben lévő gyerekeknél is, amikor a szervezet vasigénye nagyobb. Felszívódási zavar (pl. cöliákia – gluténérzékenység vagy közismert néven lisztérzékenység – , tejcukorérzékenység – laktózérzékenység) esetén.

Ügyelni kell arra, hogy étrendünkben kerüljük a finomlisztet, a finomított élelmiszereket, a zsíros ételeket, a túl sok zsírt – ideértve a főzőmargarint is. Lehetőleg ne fogyasszunk tartósítószerrel készült ételeket és italokat.
A gabonákban lévő úgynevezett fitátok, melyek a gabonák korpájában vannak jelen, és a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.
Az élelmiszerekben található foszfor, tannátok (csersav), és a koffein (pl. Kóla, sok erős tea) is árt a vas felszívódásának.

a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany

És mit fogyassz?

Fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz, mák (különböző elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vörös káposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.

Kedvező hatású a nyers gyümölcs: a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete és piros ribiszke, egres és cseresznye
Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.

A kultúrázott tejtermékekből ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is.
Előnyös a bárány, nyúl, liba és kacsa húsa, valamint a belsőségek, különösen a marhamáj, -szív és -tüdő, de valamennyi májféle és májkészítmény is.

Készítsünk magunknak gyógyteát csalánból, tegyünk bele egy kis borsmentát vagy fodormentát, kamillát, apróbojtorjánt, gyermekláncfüvet és egy csipetnyi fodros sóskát, valamint tyúkhúrt. Cukorfélének melaszos barna cukrot fogyasszunk.

A természetes eredetű étrend kiegészítők is hasznos választásnak bizonyulnak.

A vas felszívódását fokozza, ha a vasat C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, például egy nagy pohár narancslével vesszük be. Ez úgy még pontosabb, hogy a vas megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte nélkül nem képes felszívódni.

Ajánlott napi bevitel:

Csecsemőkorban (4-12 hónap) 6-8 mg/nap
Kisgyermekkorban 8-10 mg/nap
10 év feletti fiúk és férfiak 10-12 mg/nap
51 évtől 10-12 mg/nap
Terhesség esetén a második trimeszterben ajánlott bevitel/nap + 5 -10 mg
Terhesség esetén a második trimeszterben ajánlott bevitel/nap + 10 -15 mg
Szoptató nők 20 mg/nap

 

vashiany.jpg

Szólj hozzá