2016. feb 28.

Készíts szájvizet!

írta: ZöldAbc
Készíts szájvizet!

szajviz.jpg

Nálunk Magyarországon nem túl elterjedt a szájvíz használata, pedig számos előnye van. 

A teljes szájápoláshoz hozzátartozik a szájvíz használata, hiszen olyan helyekre is eljut, ahova a fogkefe nem tud. Ha két étkezés között nincs időnk fogat mosni, akkor tökéletes megoldás lehet. Sajnos a fogínygyulladás népbetegség nálunk, és számos gyógynövény jótékonyan hat a gyulladásra.

Nagyon sok féle szájvíz kapható a piacon, de miért ne készítenénk el magunk? :) Igy (bár hihetetetlen, de sok természetre, az élővilágra káros anyag van a szájvízekben) véded a környezeted is!

Szájvíz teából
Hozzávalók1 pohár körömvirág/kamilla/zsálya tea, 1 evőkanál alkohol (vodka is jó), 1 evőkanál aloe vera, 1 csepp menta illóolaj, 1 csepp zsálya illóolaj
Elkészítés
A teát főzzük meg és fedjük le. Az illóolajokat oldjuk fel az alkoholban, majd adjuk hozzá az aloe verát. Ha egyik vagy másik nincs otthon, semmi gáz, elhagyható. A lényeg a gyógynövények, meg az alkohol, mert abban jól oldódnak az illóolajok és fertőtlenít is. Végül mikor a tea már nagyjából kihűlt öntsük bele azt is. Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk és gargalizáljunk vele, de ne nyeljük le. Sokáig eláll, de azért ne tartogassuk évekig, hanem használjuk.

Birsalma szájvíz
Hozzávalók: 2 evőkanál birsalma mag, 1 liter víz, alkohol (sherry, vodka)
Elkészítés: A birsalmamagot  forrástól számított főzünk lassú tűzön 10 percig. Levesszük a tűzről, majd hozzáöntünk két evőkanálnyi sherryt, és üvegekbe töltjük.

És az alkoholmentes változatok:

Hozzávalók: 1 csésze aloé vera dzsúsz, ½ csésze víz, 1 teáskanál varázsmogyoró, 1 teáskanál szódabikarbóna, 10 csepp borsmenta olaj
Elkészítés: Keverjük össze egy üvegbe az aloét, vizet és varázsmogyorót. Lassan adagoljuk a szódabikarbónát, hogy nehogy kifusson. Adjuk hozzá a borsmenta olajt és jól rázzuk fel, és kész.

Hozzávalók: 6 dl felforralt víz, 1 friss menta levelet, 1 teáskanál rozmaringlevél, 1 teáskanál ánizsmagot.
Elkészítés: 20 percig forrázzuk a hozzávalókat, majd hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le. Ezután használhatjuk szájvízként. Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, adjunk hozzá 1 teáskanál mirha tinktúrát,
 ezzel ugyanis a készítmény tovább eláll.

Szólj hozzá