Készíts otthon Granola-t
Mi is az a granola?
Hasonlít a müzlihez, de több annál. Zabpehely az alap, amit ízesíthetünk szinte bármivel, amihez kedvünk van. A lényeg, hogy sütőben megsütjük, megpirítjuk.
A granola édességét is főleg a hozzákevert aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok adják, illetve a fogyasztáskor hozzáadott egészséges édesítők, friss gyümölcsök.
Granola
Hozzávalók: 1,5 teáskanál só, fél csésze olívaolaj,ízlés szerint fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 csésze zabpehely, fél csésze méz, háromnegyed csésze aszalt gyümölcs, 2 csésze mag (például napraforgómag, mandula, mogyoró, dió, tökmag, lenmag) mag
Öntsük egy tálba a zabpelyhet, és keverjük hozzá a pirítatlan magokat. (Ha pirítottat használunk, azt sütés után adjuk majd hozzá.) Keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd az olajat és a mézet. Töltsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokon nagyjából 40 percig, amíg picit meg nem barnul. Közben kevergessük meg, mert a szélén gyorsabban pirul. Ha kivettük, adjuk hozzá a felaprított aszalt gyümölcsöket és a pirított magokat, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen tejjel felöntve élvezhetjük a csemegét, ami 7-10 napig eláll légmentesen lezárva, hűtőben még ennél is tovább.
Granola cukormentes
Hozzávalók: 70 g dió, 30 g kesudió, 30 g mandula, 70 g kókusz chips, 20 g chia mag (lenmag vagy szezámmag is használható helyette), 20 g kókuszolaj (vaj is használható helyette), 1 teáskanál fahéj
Melegítsük elő a sütőt 120C fokra. Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, majd egyenletesen öntsük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 10-15 percig, amíg a magok aranybarnára pirulnak. Félidőben egy kanállal keverjük át, hogy egyenletesen megsüljön.
Granola alap
Hozzávalók: 3 bögrényi natúr zabpehely, 1/3 bögrényi kókuszolaj, ¼ bögre agave szirup, 1 evőkanál vanília aroma, 1/3 bögrényi olajos mag mix, 1/3 bögrényi aszalt gyümi
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, az aszalt gyümölcs kivételével mindent keverj össze egy tálba. A kókuszzsírt mikróban megolvasztottam, hogy folyékony legyen, de használhatsz más tetszőleges növényi olajat. Miután jól elkeverted terítsd szét a zabpehely mixet egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és tedd be sülni kb 15-20 percre, közben időnként kevergesd át. Ha kisebb a tepsid, vagy nagyobb adagot készítesz, akkor nyugodtan csináld több részletben, hiszen fontos, hogy tényleg jól szét legyen terítve a granola alap.
Miután kihűlt bele keverhetsz tetszés szerint bármilyen aszalt gyümölcsöt, kókuszpelyhet, vagy hagyhatod teljesen simán is. Légmentesen zárható edényben sokáig eláll