2016. máj 10.

Ayurvéda: Az ősi indiai orvoslás

írta: ZöldAbc
Ayurvéda: Az ősi indiai orvoslás

India neve az európaiak számára összefonódik az egzotikumok világával, a színek és illatok forgatagával, az emberi szegénységgel, a kulturális gazdagsággal és a pikáns ételekkel.
ayurveda.jpg
India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Az ayurvéda eredete a történelem kezdeteinek homályába vész. A védikus gondolkodás szerint minden emberi szervezet testből, érzékszervekből, elméből és lélekből áll, mely részek bizonyos rendezőelvek szerint működnek, és az élet folyamán változatlan testtípust, illetve személyiségtulajdonságokat alakítanak ki.

Ha az ember ismeri alapvető testtípusát, és jártas az ayurvéda tudományában, megtudja, hogyan kell természete szerint élni - állítják az ókori indus bölcsek. Amennyiben testtípusának megfelelő étrendet követi, teste igényei szerinti gyakorlatokat végez, valamint ügyel a pihenés, munka és lazítás ritmusára, egyensúlyban élhet. Ha nem így tesz, felborul a rend és kialakul a betegség, amely nem más, mint a rend megbomlása. A gyógyítás feladata ezért nem más, mint hogy a rendet, harmóniát visszaállítsa. Az ayurvéda nem betegségeket kezel, hanem a betegségekként megjelenő, a testtípustól való kóros és tartós eltérést korrigálja. A diagnózis mindig a test egyensúlyzavarának meghatározását tűzi ki célul. Az okok kutatásakor nemcsak a szervezet működésének változásaira figyel, hanem a beteg viselkedésére, hangulatváltozásaira és gondolataira is.

Ayurvedikus alapokon készült Khadi kozmetikumok:
http://goo.gl/TWEwWB

 

Szólj hozzá

gyerek egészség testápolás hajápolás vegyszermentes természetes kozmetikum natur-kozmetikum bio-kozmetikum