2016. júl 07.

Mivel gazdagítsd a földed?

írta: ZöldAbc
Mivel gazdagítsd a földed?

Meglepő kerti tápanyagok
b1.jpg
Nem biztos, hogy műtrágyát kell vásárolnia, remekül beválnak egyes házi szerek és konyhai maradékok is.

Szódabikarbóna
A lúgos talajt kedvelő virágos növényeket, például az iszalagot, sarkantyúvirágot és szegfűt időnként öntözze meg 1 evőkanál szódabikarbónából és két liter vízből készített gyenge oldattal. Hálájukat teltebb, egészségesebb virágokkal mutatják majd ki.

Banán
Ahogy maga a gyümölcs, a banánhéj is gazdag káliumban, mely nemcsak önnek, hanem a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban egy rácson szárítsa ki a banánhéjakat. Kora tavasszal darálja meg őket turmixgépben, és használja talajtakarónak, hogy az újonnan kibújt növények és palánták egészségesen kezdjék az évet. Sok rózsafajtának és más növénynek, például a szarvasagancspáfránynak is előnyösek a banánhéj tápanyagai; egyszerűen csak vágjon fel néhány héjat, és használja trágyaként a növények körül.

Kávézacc
A kávézaccban nem a koffein az, amit az azáleák, rózsák, örökzöldek és más kerti növények szeretnek, hanem az általa okozott savasság és a talajszellőzés – nem is szólva a nitrogénről, foszforról és nyomelemekről. Figyeljen rá, hogy mindig alaposan temesse be a földbe a kávézaccot, nehogy megpenészedjen. Havonta egyszer ásson le a növények gyökeréhez körülbelül egy pohárnyit, de ne vigye túlzásba, mert ha túl gyakran trágyázza a földet kávézaccal, az olyan mértékben elsavasítja a talajt, amely még a savasságkedvelő növények számára sem kívánatos.

Hamu
A kazánból vagy a kandallóból származó keményfahamu káliummal és foszforral látja el a kerti növényeket. Ne használjon erre a célra olyan fát, amit tartósítószerekkel vagy bármi mással kezeltek. A növények trágyázásakor terítse el a hamut 1 cm vastag rétegben a tövektől 4-5 cm távolságra, majd forgassa bele a földbe. Amennyiben a hamut a kertben tárolja, óvja az esőtől, különben kimosódnak belőle a tápanyagok. Ne használja burgonyánál, mivel a hamu elősegítheti a burgonyavarasodás kialakulását.
b11.jpg
Gyufásskatulya
Gyufásdoboz trágyázáshoz? Igen! De csak akkor, ha a savas talajt kedvelő növények számára ként akar adni a földhöz, hogy csökkentse annak pH-értékét. Vegye ki pár skatulyából a gyufaszálakat, és a nebáncsvirág, hortenzia, azálea vagy gardénia ültetésekor helyezze az üres dobozokat a kiásott lyukak aljára.

Tea
Szórjon szét a rózsabokrok körül némi friss vagy használt tealevelet (vagy akár teafiltert), és fedje le mulccsal, hogy a virágok új erőre kapjanak a nyár derekán. Öntözéskor a tápanyagok a teából a talajba jutnak, és ösztönzik a növények növekedését. A rózsa különösen kedveli a teában természetes módon előforduló csersavat. Hasonló módszerrel rendezzen néha teadélutánt a páfrányoknak és más savasságkedvelő szobanövényeknek. Használjon teából készült főzetet az öntözésükhöz, vagy keverjen a földjükbe nedves tealeveleket, így nemsokára gazdag burjánzásba kezdenek.
Forrás:rd.hu

Szólj hozzá

egészség kert egészséges életmód csináld otthon