2016. júl 16.

Chia mag receptek

írta: ZöldAbc
Chia mag receptek

A Chia mag vagy más néven aztékzsálya-mag (Salvia Hispanica) az Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, élelmi rostok, ásványok és vitaminok természetes forrása. A Chia mag egy fantasztikus összetevőkkel rendelkező szuperélelmiszer. Nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavakat és még az áfonyánál is magasabb az antioxidáns tartalma.

Glutén mentes!

Az azték zsálya egy újra felfedezett növény, az emberi táplálkozásban is elfogadott. Azték zsályamag az aztékok számára lényeges forrása volt a létfontosságú zsírsavaknak, ásványi anyagoknak, vitaminoknak és nyomelemeknek.

A chia magját elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint azok kezelésére használják. A benne levő esszenciális zsírsavak, antioxidánsok, rostok ígéretesnek bizonyultak a vérnyomás csökkentésében, a magas koleszterinszint létrejöttének megakadályozásában, így általánosan jó hatással van a szív- és érrendszerre. Azonban néhány bizonyíték arra enged következtetni, hogy a chia magok rákellenes tulajdonságokkal is bírnak.

Néhány elkészítési módja:

Chia Fresca - Ősi mexikói energiaital

Két teáskanál Chia mag
2dl tisztított víz
1 db citrom vagy lime leve
ízlés szerint mézzel édesítsük
jég
Bármilyen ízben készíthetjük. A magokat kis ideig ázni kell hagyni, hogy megdagadjanak.

Chia magos eperpuding

Egy marék eper, kb. 1,5 dl mandulatej, méz ízlés szerint, kb. negyed banán, 3-4 evőkanál chia mag.
Az epret és banánt összeturmixoljuk a mandulatejjel, mézzel ízesítjük, majd beleszórjuk a chia magot, és megvárjuk, míg megdagad. Ez kb. 10-15 perc, addigra sűrű, kanalazható pudingszerű masszát kapunk.

Kókuszgolyó chia maggal

1 kisebb csésze kesudió, vanília por, méz, víz, kókuszreszelék, 1 evőkanál kókuszzsír, chia mag
A kesudiót turmixgépbe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Beleteszünk egy csipet vanília port és megédesítjük mézzel. Jó alaposan összeturmixoljuk. Tejszín sűrűségű masszát kell, hogy kapjunk. Beletesszük az 1 evőkanál kókuszzsírt, és annyi kókuszreszeléket szórunk bele, hogy gyúrható masszát kapjunk.
A masszából kézzel golyókat formálunk, majd meghempergetjük chia magban. Hűtőbe tesszük, és tálalásig ott tároljuk.

Készíthetünk belőle fagylaltot. Keverhetjük sós süteménybe. Jó alapja lehet otthon készült energia-szeletnek. Olaját használhatjuk a salátákhoz.

chia.jpg

 

Szólj hozzá

egészség gluténmentes kókuszolaj egészséges édesség chia mag laktózmentes édesség egészséges-étel