Melyik az a gyümölcslé, ami meg is gyógyít?
Amerikai kutatók felfedték, hogy a *cékla leve* segíthet a demencia sakkban tartásában, mivel nitrátot tartalmaz, amely megnyitja a véredényeket, és *fokozza az agy vérellátását* is. De milyen más betegségek kezelésében tud a többi népszerű gyümölcslé segíteni?
Lentebb egy 12-es toplista, de nem árt vigyázni: míg néhány pohárka áldásos hatással bír, addig a nagy mennyiségű fogyasztás ronthatja a fogaidat, és derekad térfogatát is növelheti.
*1. Gránátalmalé: Prosztatarák megelőzésére
*A gránátalma egy speciális vegyianyag-koktélt tartalmaz, ami
csökkenti a sejtkárosodást, és megöli a potenciálisan rákos
sejteket. Segít még a szívbetegségekkel folytatott harcban is:
csökkenti a koleszterinszintet és a zsíros lerakódásokat az
érfalakon. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek,
hogy elpusztítsák a szabadgyököket, azokat a káros molekulákat,
amelyek a szervezetünkben termelődnek, és amelyek számos, köztük
rákos betegségek forrásai is. Ha módodban áll, frissen fogyaszd, de
ha ez mégsem lenne lehetséges, pasztőrözöttet válassz a
koncentrátumok helyett, mert azokat cukorral dúsíthatják.
*2. Grapefruitlé: Fogyni segít
*Hatékonyabb anyagcserét eredményez, így gyorsabban bontja le a
szervezetben felhalmozódó cukrokat - hasznos segítség egy fogyókúra
alkalmával. Egy amerikai tanulmányban a grapefruit előnyeit
vizsgálva 100 elhízott embert három csoportra osztottak: az egyik
csoport minden étkezés előtt kapott egy fél grapefruitot, a másik
egy pohár grapefruitlevet, míg a fennmaradó egyharmad semmit. 12 hét
elteltével a legkevesebb súlycsökkenést a grapefruitot nem
fogyasztók csoportjában mérték. A grapefruitlé segít még a szervezet
Q10-koenzim felszívódásában, ez a sejtek számára nélkülözhetetlen
energiavegyület. Növeli bizonyos gyógyszerek rákellenes hatását is.
*3. Áfonyalé: Húgyúti fertőzésekre
*Az áfonyalé megelőzi a az E-coli baktérium kialakulását, ami a
leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek. A kutatók bebizonyították,
hogy egy nyolc órán belül elfogyasztott pohár áfonyalé védi a
baktériumokat attól, hogy húgyúti fertőzéssé alakuljanak. Azonban a
közhiedelemmel ellentétben az áfonyalé nem kezeli a hólyaghurutot,
ha a fertőzés már bekövetkezett - sőt, mert savas bázisú, valójában
súlyosbíthatja a kellemetlenségeket. Emellett növeli a szervezet
HDL-koleszterin- és antioxidánsszintjét, antibakteriális hatása
miatt csökkenti az ínybetegségek és a gyomorfekély kockázatát.
*4. Almalé: Alzheimer-kór megelőzésére
*Az almalé karbantartja az agy acetilkolin szintjét, ami
elengedhetetlen a memória és az agy egészségének fenntartásában. Bár
a kutatást egereken végezték, a kutatók javaslata szerint napi két
pohár - fél liter - almalé fogyasztása felnőtteknél is hasonló
előnyökkel járhat. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést
és az egészséges bélfunkciókat is segíti, csökkentheti a
koleszterinszintet is.
*5. Meggylé: Görcs és köszvény
*A Northumbria Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azok a futók, akik
öt nappal a London Marathon előtt naponta kétszer ittak különösen
gazdag antioxidáns tartalmú meggylevet, sokkal gyorsabbnak
bizonyultak, és kevésbé tapasztaltak izomfájdalmat, mint más
társaik. Ezen kívül a meggylé megkönnyítheti a köszvény okozta kínos
fájdalmakat is, mert segíti a szervezet húgysavürülését, melynek
magas szintje felel a fájdalmas ízületi betegségért. Napi egy pohár
meggylé több tápanyaggal látja el a szervezetet, mint 23 adag
gyümölcs és zöldség fogyasztása. Két és fél dl meggylé több
antioxidánst tartalmaz, mint öt adag borsó, paradicsom, görögdinnye,
sárgarépa és banán.
*6. Narancslé: Szívbetegség
*A narancslé tartalmaz egy heszperidin nevű antioxidánst, amely
javítja a vérerek hatékonyságát, így csökkenti a szívbetegség
kockázatát. A narancslé a vesekő megelőzésére is jó. Amerikai
kutatók megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik napi fél
liter narancslét fogyasztottak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint
azoknak, akik antioxidáns étrendkiegészítőt szedtek.
*7. Ananászlé: ízületi gyulladás
*A bromelain enzim megtalálható az ananász húsában és levében is.
Segíti a szervezet emészthető fehérjéit és támogatja az emésztést,
ám más előnyökkel is rendelkezik. Éhgyomorra beszedve a bromelain
olyan gyulladáscsökkentő szerként is funkcionál, amely bizonyítottan
csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot. Jó
még a köhögés és megfázás tüneteinek enyhítésében, hígítja a vért
is, bár az orvostudomány még nem tudja, miért.
*8. Acaibogyólé: Rákmegelőzés
*Az acaibogyóléről, ami egy Dél-Amerikában őshonos bogyóból készül,
bebizonyosodott, hogy magasabb az antioxidáns tartalma, mint ami az
áfonyában, málnában, szederben és eperben található. Segíti
megakadályozni a rákos sejtek kifejlődését és burjánzását, de segíti
a súlycsökkenést is, mert stabilizálja a vércukorszintet, elkerülve
a hirtelen támadó farkaséhséget.
*9. Lilaszőlőlé: Memóriavesztés
*A napi egy pohár lilaszőlőlé jelentősen erősíti a betegek
memóriáját. Szakértők szerint a szőlőben agyi teljesítményfokozó
antioxidánsok találhatók. Csökkenti a koleszterint, és legalább
olyan hatékony a vérrögképződés megakadályozásában, mint az
aszpirin. Több betegségmegelőző antioxidánst tartalmaz, mint a
vörösbor és az almalé.
*10. Kókuszvíz: Kimerültség
*Madonna és Gwyneth Paltrow is azok közé tartoznak, akik kókuszvizet
isznak (nem összekeverendő a kókusztejjel, ahhoz a húsra is szükség
van), így gyorsítva az edzés utáni regenerálódási időszakot.
Rajongói csak "a természet sportitalának" nevezik, mert minden olyat
tartalmaz, amire csak szükségünk lehet - pótolja a rendszeres
folyadékvesztést, szénhidrátokat az energiáért és elektrolitot
(szerves sókat), ami kimosódik a verejtékkel. Csökkenti az
éhségérzetet, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a
koleszterinszintet és a vérnyomást, magas antioxidánstartalmának
köszönhetően.
*11. Sárgarépalé: Vastagbélrák megelőzésére
*A Newcastle Egyetem kutatói egy olyan vegyületet mutattak ki a
sárgarépában, ami segít a rák elleni küzdelemben. Azok a kísérleti
patkányok, akiket a falcarinol nevű összetevővel vagy hagyományos
ételük mellett nyers sárgarépával tápláltak, egyharmaddal kevesebb
eséllyel számíthattak a vastagbélrák kialakulásának kockázatára,
mint azok a patkányok, akiknek nem adták ezt a vegyületet.
*12. Paradicsomlé: Leégésre
*A likopin, az az anyag, amitől a paradicsom piros lesz, antioxidáns
hatású. Az már tudományosan is bizonyított tény, hogy megvédi a bőrt
a leégéstől, talán mert semlegesíti a káros UV-sugárzást. A
vizsgálatok szerint azok az emberek, akik több paradicsomot ettek,
33 százalékkal több védelmet élveztek a leégéssel szemben.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kockázatát.