2016. júl 28.

Melyik az a gyümölcslé, ami meg is gyógyít?

írta: ZöldAbc
Melyik az a gyümölcslé, ami meg is gyógyít?

   Amerikai kutatók felfedték, hogy a *cékla leve* segíthet a demencia sakkban tartásában, mivel nitrátot tartalmaz, amely megnyitja a véredényeket, és *fokozza az agy vérellátását* is. De milyen más betegségek kezelésében tud a többi népszerű gyümölcslé segíteni?

   Lentebb egy 12-es toplista, de nem árt vigyázni: míg néhány pohárka áldásos hatással bír, addig a nagy mennyiségű fogyasztás ronthatja a fogaidat, és derekad térfogatát is növelheti.
gyumolcsle.jpg

   *1. Gránátalmalé: Prosztatarák megelőzésére

   *A gránátalma egy speciális vegyianyag-koktélt tartalmaz, ami
   csökkenti a sejtkárosodást, és megöli a potenciálisan rákos
   sejteket. Segít még a szívbetegségekkel folytatott harcban is:
   csökkenti a koleszterinszintet és a zsíros lerakódásokat az
   érfalakon. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek,
   hogy elpusztítsák a szabadgyököket, azokat a káros molekulákat,
   amelyek a szervezetünkben termelődnek, és amelyek számos, köztük
   rákos betegségek forrásai is. Ha módodban áll, frissen fogyaszd, de
   ha ez mégsem lenne lehetséges, pasztőrözöttet válassz a
   koncentrátumok helyett, mert azokat cukorral dúsíthatják.

  *2. Grapefruitlé: Fogyni segít

   *Hatékonyabb anyagcserét eredményez, így gyorsabban bontja le a
   szervezetben felhalmozódó cukrokat - hasznos segítség egy fogyókúra
   alkalmával. Egy amerikai tanulmányban a grapefruit előnyeit
   vizsgálva 100 elhízott embert három csoportra osztottak: az egyik
   csoport minden étkezés előtt kapott egy fél grapefruitot, a másik
   egy pohár grapefruitlevet, míg a fennmaradó egyharmad semmit. 12 hét
   elteltével a legkevesebb súlycsökkenést a grapefruitot nem
   fogyasztók csoportjában mérték. A grapefruitlé segít még a szervezet
   Q10-koenzim felszívódásában, ez a sejtek számára nélkülözhetetlen
   energiavegyület. Növeli bizonyos gyógyszerek rákellenes hatását is.

   *3. Áfonyalé: Húgyúti fertőzésekre

   *Az áfonyalé megelőzi a az E-coli baktérium kialakulását, ami a
   leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek. A kutatók bebizonyították,
   hogy egy nyolc órán belül elfogyasztott pohár áfonyalé védi a
   baktériumokat attól, hogy húgyúti fertőzéssé alakuljanak. Azonban a
   közhiedelemmel ellentétben az áfonyalé nem kezeli a hólyaghurutot,
   ha a fertőzés már bekövetkezett - sőt, mert savas bázisú, valójában
   súlyosbíthatja a kellemetlenségeket. Emellett növeli a szervezet
   HDL-koleszterin- és antioxidánsszintjét, antibakteriális hatása
   miatt csökkenti az ínybetegségek és a gyomorfekély kockázatát.

   *4. Almalé: Alzheimer-kór megelőzésére

   *Az almalé karbantartja az agy acetilkolin szintjét, ami
   elengedhetetlen a memória és az agy egészségének fenntartásában. Bár
   a kutatást egereken végezték, a kutatók javaslata szerint napi két
   pohár - fél liter - almalé fogyasztása felnőtteknél is hasonló
   előnyökkel járhat. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést
   és az egészséges bélfunkciókat is segíti, csökkentheti a
   koleszterinszintet is.

   *5. Meggylé: Görcs és köszvény

   *A Northumbria Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azok a futók, akik
   öt nappal a London Marathon előtt naponta kétszer ittak különösen
   gazdag antioxidáns tartalmú meggylevet, sokkal gyorsabbnak
   bizonyultak, és kevésbé tapasztaltak izomfájdalmat, mint más
   társaik. Ezen kívül a meggylé megkönnyítheti a köszvény okozta kínos
   fájdalmakat is, mert segíti a szervezet húgysavürülését, melynek
   magas szintje felel a fájdalmas ízületi betegségért. Napi egy pohár
   meggylé több tápanyaggal látja el a szervezetet, mint 23 adag
   gyümölcs és zöldség fogyasztása. Két és fél dl meggylé több
   antioxidánst tartalmaz, mint öt adag borsó, paradicsom, görögdinnye,
   sárgarépa és banán.

   *6. Narancslé: Szívbetegség

   *A narancslé tartalmaz egy heszperidin nevű antioxidánst, amely
   javítja a vérerek hatékonyságát, így csökkenti a szívbetegség
   kockázatát. A narancslé a vesekő megelőzésére is jó. Amerikai
   kutatók megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik napi fél
   liter narancslét fogyasztottak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint
   azoknak, akik antioxidáns étrendkiegészítőt szedtek.

   *7. Ananászlé: ízületi gyulladás

   *A bromelain enzim megtalálható az ananász húsában és levében is.
   Segíti a szervezet emészthető fehérjéit és támogatja az emésztést,
   ám más előnyökkel is rendelkezik. Éhgyomorra beszedve a bromelain
   olyan gyulladáscsökkentő szerként is funkcionál, amely bizonyítottan
   csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot. Jó
   még a köhögés és megfázás tüneteinek enyhítésében, hígítja a vért
   is, bár az orvostudomány még nem tudja, miért.

   *8. Acaibogyólé: Rákmegelőzés

   *Az acaibogyóléről, ami egy Dél-Amerikában őshonos bogyóból készül,
   bebizonyosodott, hogy magasabb az antioxidáns tartalma, mint ami az
   áfonyában, málnában, szederben és eperben található. Segíti
   megakadályozni a rákos sejtek kifejlődését és burjánzását, de segíti
   a súlycsökkenést is, mert stabilizálja a vércukorszintet, elkerülve
   a hirtelen támadó farkaséhséget.

   *9. Lilaszőlőlé: Memóriavesztés

   *A napi egy pohár lilaszőlőlé jelentősen erősíti a betegek
   memóriáját. Szakértők szerint a szőlőben agyi teljesítményfokozó
   antioxidánsok találhatók. Csökkenti a koleszterint, és legalább
   olyan hatékony a vérrögképződés megakadályozásában, mint az
   aszpirin. Több betegségmegelőző antioxidánst tartalmaz, mint a
   vörösbor és az almalé.

   *10. Kókuszvíz: Kimerültség

   *Madonna és Gwyneth Paltrow is azok közé tartoznak, akik kókuszvizet
   isznak (nem összekeverendő a kókusztejjel, ahhoz a húsra is szükség
   van), így gyorsítva az edzés utáni regenerálódási időszakot.
   Rajongói csak "a természet sportitalának" nevezik, mert minden olyat
   tartalmaz, amire csak szükségünk lehet - pótolja a rendszeres
   folyadékvesztést, szénhidrátokat az energiáért és elektrolitot
   (szerves sókat), ami kimosódik a verejtékkel. Csökkenti az
   éhségérzetet, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a
   koleszterinszintet és a vérnyomást, magas antioxidánstartalmának
   köszönhetően.

   *11. Sárgarépalé: Vastagbélrák megelőzésére

   *A Newcastle Egyetem kutatói egy olyan vegyületet mutattak ki a
   sárgarépában, ami segít a rák elleni küzdelemben. Azok a kísérleti
   patkányok, akiket a falcarinol nevű összetevővel vagy hagyományos
   ételük mellett nyers sárgarépával tápláltak, egyharmaddal kevesebb
   eséllyel számíthattak a vastagbélrák kialakulásának kockázatára,
   mint azok a patkányok, akiknek nem adták ezt a vegyületet.

   *12. Paradicsomlé: Leégésre

   *A likopin, az az anyag, amitől a paradicsom piros lesz, antioxidáns
   hatású. Az már tudományosan is bizonyított tény, hogy megvédi a bőrt
   a leégéstől, talán mert semlegesíti a káros UV-sugárzást. A
   vizsgálatok szerint azok az emberek, akik több paradicsomot ettek,
   33 százalékkal több védelmet élveztek a leégéssel szemben.
   Rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kockázatát.

 

Szólj hozzá