2016. aug 22.

Házi szertár 3.

írta: ZöldAbc
Házi szertár 3.

citrom.jpg

A citrom fűszer, gyógyszer, dekoráció, kozmetikum, fogyasztószer és tisztítóeszköz – és mindez egyetlen apró gyümölcsben. Nézzük, mi mindenre használhatjuk és milyen rejtett értékei vannak az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünknek!

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A közkedvelt aromájú fűszert a külső héjából nyerjük. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs. Dekorációnak is kiváló, üdítő íze miatt pedig szinte minden italhoz tökéletes hozzávalónak bizonyul.

S hogy mi mindenre használhatjuk még háztartásunkban?

Elszíneződött bőr
Zöldség- vagy gyümölcstisztítás után lilás vagy barna lett a kezed? A szappan nem mindig viszi le egészen a foltokat, ujjaidat citrommal átdörzsölve azonban könnyedén eltüntethetsz mindent, még a nikotinfoltokat is.

Zsíroldás
Hiszed vagy sem, a mikrohullámú sütő belsejét tisztítószer és súrolás nélkül is könnyedén kitisztíthatod. Tegyél egy tál vízbe néhány citromkarikát, forrald fel a vizet, majd hagyd a tálat a mikróban néhány percig. Az eredmény: a gőz feloldja a legmakacsabbnak tűnő szennyeződéseket és zsírfoltokat is, így elegendő egy szivaccsal áttörölni a sütő falát, és az máris eredeti színében pompázik.

Folt nélkül
Vörösbor vagy pörköltszaft fröccsent a pólódra? Semmi gond, amíg van kéznél egy kis citromlé. Facsard ki egy fél citrom levét, és öntsd rá közvetlenül a foltra! Hagyd hatni néhány percig, s miután a gyümölcssav feloldotta a színpigmenteket, folyó víz alatt öblítsd ki a ruhát. 

Fogyasztószer
Lefekvés előtt igyál egy deci frissen facsart citromlevet. Ha nem tudod magában elfogyasztani, kevés vízzel felöntve is ihatod. A C-vitamin ugyanis éjjel, alvás közben is égeti a zsírt, így akár legédesebb álmod alatt, szundikálás közben is kalóriát égethetsz.

Szúnyogriasztó
Biztosan észrevetted már, hogy valamennyi szúnyogriasztó készítmény citromillatú. Nem feltétlenül kell azonban spray-t vagy krémet beszerezned ahhoz, hogy elűzd a kis vérszívókat: ha félbevágsz néhány citromot és szegfűszeget szurkálsz bele, ugyanúgy távol tarthatod őket; a citrusillat ugyanis, kiszereléstől függetlenül, nem éppen a kedvenc illataik közé tartozik.

Vízkőoldó
Egy liter víz és negyed liter citromlé keverékével a vízforralót vagy a kávéfőzőt is átfőzheted. A citromsav ugyanis könnyedén elbánik a lerakódott vízkővel, ráadásul a csapba öntött forró víz a különböző vegyszerekkel ellentétben a lefolyónak és a környezetnek sem árt.

Fehérítő
Vágj szeletekre egy citromot és néhányat tegyél a fehér ruhák közé a mosógépbe, és láss csodát: a citromból kiváló sav hatására nemcsak hófehérré, hanem friss illatúvá is válnak az ingek és nadrágok.

Természetes súroló
Az erősen oxidálódott sárgaréz tárgyaidat könnyedén újjávarázsolhatod, ha sóból és citromléből készített oldattal tisztítod meg őket. Önts egy keveset egy puha rongyra, óvatosan dörzsöld át a felületet, majd alaposan öblítsd le, végül töröld szárazra

Szólj hozzá

környezetvédelem citrom otthon vegyszermentes home-made öko-takarítás öko-háztartás