2016. okt 02.

Mire jó a mosószóda?

írta: ZöldAbc
Mire jó a mosószóda?

mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Környezetkímélõ, mert olyan körfolyamatban állítják elõ, amelynek nincs káros mellékterméke.Könnyen lebomlik, foszfátmentes.

A mosószóda környezet kíméletességi szempontból kb. a második helyen áll a mosódió után. Használható önállóan, gépi ill. kézi mosáshoz egyaránt vagy a szokott mosóporokkal keverve, így azokból kevesebb kell. Vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős. A mosószódát mosogatáshoz és általános tisztítószerként is használhatjuk!

Adagolás:

Mosás: 30 liter vízhez kb. 3-4 evőkanál kell, ami féladagos mosásnak felel meg az automata mosógépekben.Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz.Kevés szódabikarbónával keverve a mosóhatás fokozható (de vigyázat, a szódabikarbóna erősebb fehérítő hatású!). Öblítéshez ecetet ajánlunk, melyet természetes illóolajokkal tehetünk illatossá. A mosószódát használhatjuk mosódióval keverve is. Ezt főképp fehér ruhák esetében ajánljuk. Az erõsen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás elõtt egy éjszakára langyos, enyhén szódás vízben érdemes áztatni

Mosogatás: 1 evőkanál mosószóda 5 liter mosogató vízben

Áztatás: 1 evőkanál mosószóda 1 liter vízben, bármilyen zsíros szennyeződésre (csempe, tűzhely, padlótisztítás).

Szólj hozzá

környezetvédelem mosószóda takarékosság vegyszermentes öko-takarítás öko-háztartás