2016. már 28.

Glutén-, laktózmentes Húsvéti kalács

írta: ZöldAbc
Glutén-, laktózmentes Húsvéti kalács

Mit tehetünk, ha a családban valaki glutén-, vagy laktózérzékeny? Mivel a Húsvéti asztal, hagyományosan, roskadozik a sok finomságtól szeretnénk, ha senki nem maradna ki az ünnepi finomságokból. Hál'istennek ma már nagyon sok recept kering a neten, így könnyebb a sütés, főzés.
Sokan a Húsvéti sonka mellé kalácsot fogyasztanak, ezért itt egy jó kis kalács recept:glute-laktozmentes-kalacs.jpg

Hozzávalók: 300 gr gluténmentes liszt, 1 evőkanál tápióka keményítő, 32 gramm cukor, fél csomagnál picit több por formájú élesztő, egy kis só, 1 kis kanál citromlé, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, illetve 2,5 deci laktózmentes habtejszín.

Tegyük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, végül a langyos habtejszínt is öntsük hozzá. Dolgozzuk össze a tésztát géppel vagy kézzel, esetleg a hatékonyság kedvéért mindkettővel. Nem baj, ha ragadósnak tűnik, attól még jó lesz. A meggyúrt tésztát konyharuhával letakarva hagyjuk 40 percig kelni, meleg helyen. Ha megkelt, a tésztát 3 vagy 5 kisebb gombócra választjuk, majd rudakat formázunk belőlük – mindig szórjuk meg (rizs)liszttel a felületet, amin dolgozunk, hogy a tészta ne ragadjon le. Ezután összeillesztjük a rudak egyik végét, attól függően, hányat készítettük belőlük, 3-as vagy 5-ös fonatot csinálunk, elkezdjük egymáson átrakosgatni őket.

Ha készen van, kenjünk ki olajjal egy sütőformát (célszerű téglalap formájút, amibe éppen belefér a gluténmentes húsvéti kalács), helyezzük bele a fonott tésztát és kenjük le a tetejét olajos ecsettel. Ekkor már betehetjük a sütőbe, alacsony hőfokra, 10 percre. Majd vegyük ki és felvert tojással is kenjük is át a kalács felső részét. Ezután már bátran süthetjük a húsvéti kalácsot magasabb hőfokon, majd kb. 7 perc után ismét csökkentsük a hőt.

Jó étvágyat!

Forrás:napidoktor

Szólj hozzá

húsvét gluténmentes laktózmentes egészséges édesség gluténmentes édesség laktózmentes édesség csináld otthon