2016. máj 29.

A gyerek tudja mit egyen!

írta: ZöldAbc
A gyerek tudja mit egyen!

Szervezetünk tudja mit együnk?
mit_egyunk.jpg
Sokan úgy vélekednek, hogy a szervezetünk tudja, mire van szüksége tehát a természet jó útmutató.
Az éhség biológiai érzés, amely a születés pillanatától működik, így tulajdonképpen eleve rosszul étkező gyerek nincs.
Egy aggodalmaskodó szülő tönkreteszi a gyermek biológiai óráját, amely egyébként éhezés formájában amúgy is jelez, ha a szervezet táplálékot igényel.
„Amikor a biológiai óra kikapcsol, (elromlik) nem az történik, hogy a gyerek étvágytalan lesz, hanem pont fordítva, többet eszik a kelleténél, és rendszerint elhízik. Ennek oka, hogy amennyiben a szervezet nem jelez éhséget, így a táplálkozás ellen sem tud védekezni többé. Az ilyen gyerek nem érez jóllakottságot akkor, amikor a szervezetének nincs szüksége táplálékra, és a táplálkozási igényt nem a biológiai éhség, hanem valami külső körülmény (étel) váltja ki." (Ranschburg Jenő)

Egy Clevelandben 1926-ban folytatott kísérlet megerősíteni látszik ezt a véleményt. Dr. Clara Davis 15 olyan, hat és tizenegy hónap közötti kisbabát választott ki tesztjéhez, akik éppen túl voltak az elválasztáson.
A kísérlet során több hónapon át saját maguk választhatták ki táplálékukat. Minden alkalommal nagy mennyiségű. frissen elkészített állati és növényi eredetű élelmiszert tálaltak fel nekik: többek között tejet, gyümölcsöket, zöldségeket, marhahúst, borjút és halat. Mindig azt kapták enni, amire mutattak.

A kutatók mindent pontosan feljegyeztek, kiszámolták az elfogyasztott élelmiszerek tápértékét, és követték a gyermekek fejlődését. Az eredmény egyértelmű volt: a kicsik által kiválasztott étrend optimális volt a növekedés, a súlygyarapodás, a csont- és izomfejlődés, az egészség és a jó közérzet szempontjából - a babák nagyszerűen fejlődtek. A kisbabák sokszor választották a gyümölcsöt és a tejet, ami a választható ételek közül a legédesebb volt, így elgondolkodtató mi lett volna az eredmény, ha csoki és cukorka is szerepel a terítéken.
Egy dolog biztos, az édesség szeretete velünk születettet.
Mit tehetünk?

Csak akkor adjunk a gyermeknek enni, ha éhes, ezzel segítjük az egészséges éhségérzet kialakítását. Ne rohanjunk utána különböző ételpótlékokkal, ne kényszerítsük, s ne édességgel vigasztaljuk, ha valamiért elszomorodott. Ezzel máris sokat tettünk az ellen, hogy serdülőkorban önvigasztalás céljából falási rohamokba meneküljön.  Két étkezési időpont között ne etessük, ezáltal segíteni tudjuk az egészséges biológiai ritmus kialakítását, illetve a szükségletek kielégítésének késleltetésére való képességet.

 

Szólj hozzá

gyerek egészség egészséges életmód egészséges-étel