Kereszt-allergia
A keresztallergia egy meglepő dolog!
Allergiás vagy, és kerülöd az allergéneket, de egyszer csak allergiás leszel? Ennek az az oka, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.
Egy kis segítség allergiásoknak, mit kerüljenek:
Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom , uborka
Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .
Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
Földimogyoró: dió
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
Tojás: csirkehús.
Tehéntej: kecsketej, juhtej, szója, marhahüs.
Marhahús: bárányhús.
Előfordul, hogy nyers állapotában nem okoz tünetet a keresztallergén, viszont mivel egyre ellenállóbb, génkezelt növényeket termesztenek, sajnos fokozhetják a növények allergiát kiváltó képességét..
Pollenallergiánál érdemes a magas hisztamin tartalmú ételeket, italokat elkerülni. Ilyen például a paradicsom, bab, savanyú káposzta, mák, szója, az alkoholok, kávé, érett sajtok (camambert), halak, citrusfélék, olajos magvak, és sajnos a csokoládé is :(
Szóval, ha allergiás vagy, akkor nézned kell, hogy mi az, ami keresztallergiát okozhat, és még azt is kerüld el!
Ne felejtsd el, hogy a kozmetikumokat is ellenőrizned kell, hogy nincs e benne allergén!