2016. nov 04.

Fogaink egészsége és a vitaminok

írta: ZöldAbc
Fogaink egészsége és a vitaminok

Ahhoz hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így lesznek erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.

A-vitamin
A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

C-vitamin
A C-vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából van jelenős szerepe. Régen a tengerészek C-vitamin hiány következtében skorbutot kaptak, ami miatt kihullottak a fogaik. A hiány megmutatkozhat nyálkahártyavérzések vagy foghullás formájában.
Különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak a sebgyógyulásban és a regenerálódásban. Kutatási eredmények szerint a C-vitaminnak szerepe van a parodontitisz megelőzésében. Részt vesz ugyanis a parodontitiszt okozó baktériumok elleni védekezésben. Továbbá segíti a fogíny regenerációját.
A C-vitamin friss gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, különösen magas az eper, a citrom, a kivi, a karfiol, a brokkoli, az édes kömény, a karalábé, a paprika, a kelbimbó és a káposzta C-vitamin tartalma. Azonban legyen óvatos a citrom fogyasztásával, ne vigye túlzásba! A sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot, ami ennek következtében elkezdhet lebomlani.

D-vitamin
A D-vitaminnak jelentős szerepe van a fogak és csontok képződésében. A D-vitamin előanyagát a szervezet maga képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. A D-vitaminhiány oka többnyire a fényhiányban keresendő, és rachitisz kialakulásához vezethet.
A napi dózis hozzávetőleg 5 mikrogramm, aminek eléréséhez 5-10 perc napfényen való tartózkodás szükséges. D-vitamin elsősorban a májban, a tojásban, a tejben és a halakban fordul elő. A D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.

K-vitamin
A K-vitamin különösen fontos az egészséges fogak, a csontképződés, a véralvadás, a sebgyógyulás és a vitalitás szempontjából.
Különösen a zöld levelesek, a saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.

Q10-koenzim
Az ún. álvitamin, feltétlenül szükséges minden egyes sejt energiatermeléséhez. Ha elegendő mennyiségben van jelen, az jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya az egész szervezet legyengüléséhez vezet. A fogínygyulladás is sok esetben visszavezethető a Q10-koenzim hiányára.
A Q10-koenzim elsősorban a belsőségekben (máj), olajos halakban (szardínia, makréla), olajos magvakban (pl. pisztáciában), hüvelyesekben, szezámmagban, napraforgómagban, növényi olajokban, fejes káposztában, hagymában fordul elő.

Kalcium
A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez.
Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor
A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm.
Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

Fluor
A fluor hatékonyan gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást. A fluor beépül a fogba, és gondoskodik a fogzománc szilárdságáról. A fluor hatékonyan megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását.
A napi fluor igényünk kb. 1 milligramm, hozzájuthatunk, ha ivóvizet, ásványvizet, halat, zöld vagy fekete teát fogyasztunk. Azonban vigyázzunk, mert a tea elszínezheti és károsíthatja a fogzománcot.
Forrás:webbeteg.hu

Táplálékkiegészítők

fog.jpg

Szólj hozzá

egészség vitamin természetes gyógymód egészséges-étel