2017. ápr 02.

5 egyszerű tipp az olcsó és környezetbarát mosáshoz

írta: ZöldAbc
5 egyszerű tipp az olcsó és környezetbarát mosáshoz

Ha te magad állítod össze a mosószereidet, akkor pénzt és energiát spórolsz, valamint a környezetedet is megóvod.

Ha allergiás van a családban vagy kisbaba születik, akkor bőszen elkezdünk termékcímkéket olvasgatni vagy megelégszünk a „sensitive” felirattal, esetleg egy mosolygós baba képével? Mi a garancia a károsanyag-mentességre? A hagyományos bolti mosóporok összetevői közt találunk általában foszfátot, mely lágyítja a vizet, de egyben károsítja is az élővizeket, de van még bennük optikai fehérítő és szintetikus illat is. Sose feledkezzünk meg róla, hogy bármi, amit a lefolyóba öntünk - mind a sokmilliárdan -, az hatással van az élővilágra.

Kattanj rá Te is a környezetre! Ha te magad állítod össze a mosószereidet, akkor pénzt és energiát spórolsz, valamint a környezetedet is megóvod. Íme néhány gyakorlati tanács, melyek hitelességét szakirodalmi adatok, valamint a saját és a környezetem tapasztalatai támasztanak alá.

Környezetbarát mosószerek:
- mosószóda: a mosószert 100%-ban helyettesíti, könnyen hozzáférhető,
- mosódió, vadgesztenye: szaponin tartalma végzi a tisztítást, a gesztenyét magunk is összegyűjthetjük ősszel, így semmibe nem kerül,
- szódabikarbóna: mosószódához adagolható, vízlágyító hatása jól érvényesül,
- gallszappan (Gallseife): folteltávolításra kiváló, sok helyen kapható,
- házi folyékony mosószer: sokan nekiállnak ásványvízből és szappanreszelékből mosószert főzni, olcsó megoldás,
- hamulúg: elszánt kandalló- vagy kályhatulajdonosoknak ajánlom, mert még pénzbe se kerül,
- szappant is előállíthatunk otthon és bár azt hihetnénk, hogy bonyolult és drága, egyáltalán nem az!

Természetes fehérítés:
- nátrium-perkarbonát: hipóhoz hasonló fertőtlenítő és fehérítő hatása van,
- napfény: igyekezzünk napon szárítani a foltos ruhákat, sok helyzetre ez a legjobb megoldás.

Áztatás, a víz ereje:
Szódabikarbónás (esetleg sós) előáztatás esetén a szennyeződések fellazulnak, akár egész éjjel áztathatunk. Mosható pelenkát teafaolajos vízben áztassunk, ez fertőtlenítő hatású. Jó megoldás lehet, ha mosás közben - mikor tele a gép a mosószeres vízzel – kikapcsoljuk és pár órára ázni hagyjuk a ruhákat.

Mosási hőmérséklet – a legnagyobb spórolás az energián:
A mosógépek ÖKO programja növeli a mosási időt és csökkenti a hőfokot, így energia spórolható. Léteznek trükkök is, melyekkel a hőfok akár 20-30 fokkal is csökkenthető. A nátrium-perkarbonát pl. 60 fok felett fejti ki hatását, ám egy kis citromsav vagy ecet segít beindítani a folyamatokat, így elegendő a 30-40 fok is. Így akár 30% energiát is spórolhatunk!

Öblítéshez ecet, ecetszag nélkül:
Ha csak azt nézem, hogy mennyibe kerül egy flakon öblítő (pláne, ha ÖKO) és egy üveg ecet... négy-ötszörös is lehet a különbség. Egy próbát mindenkinek javaslok, akármilyen mosóport is használ. Elszántabbak almából saját ecetet is készíthetnek.

Öko tisztítószerek

b2_1.jpg

Forrás

Szólj hozzá

szódabikarbóna vegyszermentes öko-háztartás