2016. már 20.

Ismered a sárga túrót?

írta: ZöldAbc
Ismered a sárga túrót?

Szabolcsi étel, náluk húsvéti hagyomány.

A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában. Húsvét vasárnap reggel először elviszik  a templomba a húsvéti ételeket és ott a szertartáson megszentelik a bort, kalácsot (pászkát), sonkát, kolbászt és a sárgatúrót. Csak ezután ülnek otthon asztalhoz és fogyasztják a megszentelt ételt.

Tetszik, mi biztos kipróbáljuk :)sargaturo.jpg

Hozzávalók / 4 adag

  • 0.5 l tej (legalább 2,8%os) - ha tudsz házi tejet venni, az a legjobb!
  • 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek vaniliás cukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn  folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen  össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Tehetünk bele mazsolát, bio citrom héját, fahéjat

Nézd meg hogy készül.

Merészebbek kipróbálhatják sósan, zöldfűszerekkel :))

Szólj hozzá

húsvét egészséges édesség egészséges-étel