Ismered a sárga túrót?
Szabolcsi étel, náluk húsvéti hagyomány.
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában. Húsvét vasárnap reggel először elviszik a templomba a húsvéti ételeket és ott a szertartáson megszentelik a bort, kalácsot (pászkát), sonkát, kolbászt és a sárgatúrót. Csak ezután ülnek otthon asztalhoz és fogyasztják a megszentelt ételt.
Tetszik, mi biztos kipróbáljuk :)
Hozzávalók / 4 adag
- 0.5 l tej (legalább 2,8%os) - ha tudsz házi tejet venni, az a legjobb!
- 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
- 2 ek cukor (ízlés szerint)
- 1 ek vaniliás cukor (ízlés szerint)
- 1 csipet só
A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Tehetünk bele mazsolát, bio citrom héját, fahéjat
Nézd meg hogy készül.
Merészebbek kipróbálhatják sósan, zöldfűszerekkel :))