2016. júl 31.

Ájurvédikus hűsölés kánikulában.

írta: ZöldAbc
Ájurvédikus hűsölés kánikulában.

A Ayurvéda India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető.
A védikus gondolkodás szerint minden emberi szervezet testből, érzékszervekből, elméből és lélekből áll, mely részek bizonyos rendezőelvek szerint működnek.
A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven.

Indiában a meleg, a kánikula igazán mindennapos, ezért tudják, hogy mivel hűsítsék magukat! 

Vannak, úgy nevezett melegítő, és hűsítő ételek, italok. 
A kánikula idején nem a jeges italokat tartja helyes megoldásnak az ajurvédikus gondolkodásmód, hanem ezen hűsítő ételek, italok fogyasztását javasolja )hidegen, vagy langyosan):

Teák: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
Tej, joghurt, kefir
Gyümölcsök: édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, cseresznye, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye, és leveik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nyáron érő, vagy trópusi éghajlaton növő gyümölcsök hűsítőleg hatnak a szervezetünkre.

Fontos, hogy étkezés előtt, és után fél órával ne fogyasszunk folyadékot, és étkezés közben is csak langyosan, kortyolgatva.

És mit egyél a kánikulában?
gyumik.jpg
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek.

Zöldségek közül édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, spenót, sóska, édes paprika, babok.

Húsok közül a kacsa és az édesvizi, fehér húsú, növényevő halak.

Gabonák közül a fehér rizs, basmati rizs, árpa és a zab hat hűsen.

Fűszerként használd: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony.

Természetesen a főzés módja sem mindegy! 
Lehetőleg minnél többet nyersen fogyassz el, illetve a lehető legkevesebb főzési időt használd. Ne használj zsiradékot, És nem meglepő, de elsősorban a levesek a legjobbak.

Ha kánikula idején a hűsítő ételek, italok közül választasz, akkor segíted a szervezeted, hogy újra egyensúlyba kerüljön, egészséges legyen.

Készíts hűsítő italt:
viragos_viz.jpg


A fodormenta teádba apríts szezonális gyümölcsöt, ízesítsd kis citromlével, majd dobj bele jégkockát, amiben ehető virág van (ilyenek: bodza, árvácska, rózsa, százszorszép, pitypang, erdei angyalgyökér, erdei füzike, pipacs, körömvirág, mezei katáng, zsálya…)


Természetesen nem árt, ha elkerülöd a fűtő ételeket:

Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya.
Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoránna, oregánó, rozmaring.
Zöldségek: csípőspaprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma.
Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl.
Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag.
Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs.
Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz

Szólj hozzá

egészség citrom egészséges életmód természetes gyógymód egészséges-étel