2016. okt 02.

Házi gyógymódok köhögésre

írta: ZöldAbc
Házi gyógymódok köhögésre

Itt az ősz, és elkerülhetetlen szinte egy köhögéssel járó megbetegedés…

Mihez is fordulj, hogy ne gyógyszerrel csillapítsd a köhögést?
Jó néhány boszorkányos házi gyógymódot bevethetünk :)
hazi-gyogymodok-kohogesre.jpg
A köhögés korai szakaszában enyhíthetjük a tüneteket különféle illóolajokkal is. Jó lehet erre a célra az eukaliptusz, az európai ciprus, a bergamott vagy a kamilla. Csöppentsünk ezek valamelyikéből öt-hat cseppet forró vízbe, s tíz percig inhaláljunk vele.

Köhögéscsillapítás gyógynövényekkel

A kakukkfű, az édesgyökér és az ánizs mag szintén nagyon jó a köhögés csillapítására. Egy fazékban tegyünk fel főni 500 ml vizet, majd adjunk hozzá 1 tk. Ánizsmagot, 1 tk szárított édesgyökérport, 1 tk. Vadcseresznyekérget (nem kötelező), és 1 tk. szárított kakukkfüvet. A gyógynövényeket főzzük kb. 15 percig, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy a keverék kissé kihűljön, és lassan csorgassunk bele 250 ml mézet. Zárt üvegbe téve hónapokig is eláll. Köhögés esetén vegyünk be 1-1 kiskanálnyit a szirupból.
20 g zsályalevélből és 10 g kamillavirágból készül. Ezt a keveréket görcsös köhögőroham csillapítására használhatod. A gyógynövényeket forrald 5 percig 5 dl vízben. Ha elkészült, adhatsz hozzá 5 kanál mézet, és a nap folyamán poharanként fogyaszthatod.
Fügéből, datolyából és mazsolából áll, egyenlő arányban. A keveréket tejben, lassú tűzön kell forralni 10 percig. Miután leszűrted, kisebb adagokban kortyolgathatod.
Egy rész zsályát, egy rész rozmaringot, három rész hagymát tetszőleges mennyiségben, de ebben az arányban kell forralnod, ugyancsak tejben, 10 percig. Ugyancsak leszűrve, kisebb adagokban fogyaszthatod.

Forrázatok köhögés ellen
Csupán 30 g hársfavirágra van szükséged az éjszakai köhögésre ajánlott forrázat elkészítéséhez. A növényt 10 percre 1 liter forró vízbe teszed, majd leszűröd. Napi 2-3 csészével fogyassz belőle.
Végy 20 g vadmentavirágzatot és -levelet, 20 g levendulavirággal. Ezt egy liter forró vízbe teszed 5 percre, majd leszűröd. Egészségedre válik, ha görcsös köhögéssel küzdesz. Elég napi három csészével elfogyasztanod belőle.
A keverék 15 g bodzavirágból, 25 g hársfavirágból, 10 g koriandermagból és 10 g köménymagból áll. Ezt kell 2 dl 50 C-fokos vízbe tenned, majd állni hagynod 15 percre. Naponta több csészével is fogyaszthatsz belőle.

Borogatás köhögés ellen
A lenmagliszt-borogatás ellazítja a légcső és a hörgők izmait, feloldja a hurutot, és segíti kiürülését, felköhögését. Mindehhez nincs másra szükség, mint 8-10 evőkanál lenmaglisztre, két vászonlepedőre és egy gyapjútakaróra. Egy lábos meleg vízben elkevered a lenmaglisztet. Néhány percig lassú tűzön főzöd, és időnként megkevered. Ezután a keveréket fél centiméter vastagon rákened a pamutlepedőre. A borogatást, amilyen melegen csak lehet, közvetlenül a mellkasra vagy a hátra kell helyezned. Ezt betakarod a másik vászonlepedővel és a gyapjútakaróval. Csak akkor vedd le, ha már kihűlt a pakolás.
A méz a legjobb gyulladás csökkentő

A méz antibakteriális hatásáról az utóbbi években egyre több kutatás ad tanúbizonyságot, így köhögés megjelenésekor, keverjünk el egy kanálnyi mézet kevés citrommal, majd vegyük a szánkba és hagyjuk, hogy ott szétolvadjon. A mézet tehetjük teába, vagy fogyaszthatjuk önmagában, naponta többször is. Figyelem! Két éven aluli gyermeknek ne adjunk pasztőrözetlen mézet!

Kiváló tüdőerősítő és köhögés elleni táplálék a fekete retek. Egy kisebbet vágjon félbe, s kaparjon a közepébe egy lyukat, amibe rakjon egy kiskanál mézet. Hagyja állni egy-két órát, akár egy napot is, majd kanalazza ki a retekkel összekeveredett mézet. Néhány napig folytassa a kúrát.

Hagymás mézes keverék
Akár csak a méznek, a hagymának is van egy erős gyulladáscsökkentő hatása, nem hiába hogy nagymamáink, hagymahéjból főzött teát ittak megfázás esetén.
A hagyma köptető hatása és a méz gyulladáscsökkentő tulajdonsága csökkenti a köhögés kellemetlen tüneteit.
Tegyünk egy lábosba egy nagy fej, finomra vágott hagymát, majd öntsük le mézzel, és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig. Ezután töltsük bele a szirupot üvegbe, tegyük hűtőszekrénybe, amikor kihűlt, és naponta 30 percenként együnk meg belőle egy kanállal.

A hagymalé kitűnő fegyver a száraz köhögés és a megfázás ellen. Egy vöröshagymát darabolj föl, és egy kanállal nyomd ki a levét. Keverd össze megközelítőleg ugyanannyi mézzel, aztán hagyd állni három-négy órán át. Naponta kétszer egy teáskanállal egyél belőle. Citromlével gazdagíthatod tetszés szerint.

Borsmenta olaj a köhögés ellen
A borsmenta olaj, csökkenti a vérbőséget, és oldja a görcsös köhögést. Elég, ha egy cseppet kenünk az orrunk alá, máris könnyebben kapunk majd levegőt, és csökken a köhögési inger. Érzékeny bőr esetén hígítsuk a borsmenta olajat azonos mennyiségű növényi olajjal.

Gőzölés
A pára segít a lerakódás fellazításában, és enyhülést nyújt a száraz, irritált légutaknak. Speciális inhaláló berendezést is használhatsz, de az is megteszi, ha egy fazék fölé hajolsz. Ha szárított kamillát forralsz a vízben, még gyulladáscsökkentő hatása is lesz.

Amennyiben a panaszaid egy hét elteltével sem mérséklődnek, mindenképpen fordulj orvoshoz! Ha olyan krónikus betegséged van, aminek velejárója a hosszú ideig tartó száraz köhögés, juttass a szervezetedbe minél több A-vitamint – ezzel serkentheted a hámképződést, így csökken a légutak irritációja.

Néhány saját "jólbevált" készítmény a webáruházban: http://www.zoldabc.hu/egeszseg/natha-es-influenza

 

Szólj hozzá

egészség egészséges életmód természetes gyógymód vegyszermentes természetes-gyógymód