2017. már 16.

Tippek szemfáradtság ellen

írta: ZöldAbc
Tippek szemfáradtság ellen

Fáj a szemed? Gyengébben látsz? A fejed is gyakrabban fáj? Adunk néhány jó tanácsot, hogy mit tehetsz a szemfáradtság ellen.

Borogasd!...

A szemre helyezett nedves borogatásokat javasoljuk a szemfáradtság ellen. Erre a célra alkalmazható a szemvidítófű, a fehér mályva, az édesköménygumó, a bodzavirág, a búzavirág, a gyermekláncfű virága, a sárgarépa pépje, a sóskalevél és a fekete tea is. A gyógyfüveket felfőzve, majd gézcsíkba tekerve kell a szem elé helyezni. Kúraszerűen, több héten át ajánlják alkalmazását. A kamillavirág főzete irritálhatja a szemet, azzal tanácsos vigyázni.

Tornáztasd!
Szemtorna
Néhány egyszerű szemtorna sokat segíthet: megmozgatja a szem körüli illetve a szemben lévő finom izmokat, frissíti, élénkíti a vérkeringést. Ha például lassan tízszer lehunyod és kinyitod a szemed vagy pislogsz, azzal nedvesíted, újra vékony, filmszerű könnyréteggel vonod be a szemed.

"Körözz" a szemeddel: nézz jobbra, balra, felfelé, lefelé, a fejed mozdítása nélkül. A szem izmainak tudatos ellazítása is jó hatású. Ehhez hunyd be a szemed, árnyékold be a tenyereddel és képzeld el, hogy egy sötét doboz mélyére nézel.

Számítógépe előtt végzett munka során óránként pár percre állj fel, kicsit lazíts, mozgasd meg tagjaidat - ez a rövid pihenés a szemnek is használ.

Pihentesd!

A megfelelő mennyiségű pihenés szükséges a szervezetnek; ilyenkor indulnak be a regenerálódási folyamatok, kipiheni a napot a szervezet, így a szem is, hiszen a szemed állandóan használod a nap folyamán. Fontos, hogy kényelmesen aludj, nyugodt, csendes helyen, 6-8 órát naponta.
szemtorna.jpg

 

Szólj hozzá

egészség egészséges életmód természetes gyógymód természetes-gyógymód